Σε νέα φάση ανασυγκρότησης εισέρχεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά από μία μακρά περίοδο μετασχηματισμού που ακολούθησε τη χρεοκοπία της χώρας το 2010. Από τα κόκκινα δάνεια που αποτέλεσαν την προηγούμενη τριετία το μήλον της έριδος για τους ξένους επενδυτές, τα φώτα πλέον στρέφονται στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες δείχνουν ικανές να πετύχουν ισχυρή κερδοφορία, κινούμενες σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν μιλώντας στο «Βήμα» πως το 2023 θα είναι μία χρονιά καθοριστική για την επόμενη ημέρα στον κλάδο, καθώς αναμένεται κύμα επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε ανατροπή των μετοχικών ισορροπιών και θα θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία νέων πόλων.

Τράπεζες: Το στοίχημα των business plans για τη διανομή μερίσματος

Ξένα funds

Καταλύτης των εξελίξεων αναμφίβολα αποτελεί η εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του κράτους από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Το ενδιαφέρον από ξένα funds να αποκτήσουν μερίδια στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, όπως αυτό καταγράφεται στις έως σήμερα επαφές τους με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δείχνει ισχυρό και μένει να φανεί εάν θα εκδηλωθεί με επίσημο τρόπο τους επόμενους μήνες.

Κινητικότητα

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον χώρο των μικρότερων τραπεζών, οι οποίες διαφαίνεται πως οδεύουν προς συνενώσεις ικανές να της βάλουν ξανά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Ρόλο πρωταγωνιστή επιχειρεί να παίξει μία συνεταιριστική μέχρι πριν από λίγα χρόνια τράπεζα, η Παγκρήτια, η οποία μετά τη συμφωνία της για απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα, πέτυχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς την απαιτούμενη κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Πλέον οι νέοι βασικοί της μέτοχοι κινούνται προς την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Attica Bank, με σχέδιο τη μετέπειτα συγχώνευσή τους. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του 48% της Aegean Baltic Bank, ενός πιστωτικού ιδρύματος καθαρού από κόκκινα δάνεια που ειδικεύεται στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις.

Υψηλά κέρδη

Μαγνήτης για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αποτελούν δίχως αμφιβολία οι προοπτικές ισχυρών επιδόσεων από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. Η αλήθεια είναι ότι το γύρισμά τους σε κερδοφορία είναι εντυπωσιακό. Στο εννεάμηνο του 2022 τα καθαρά κέρδη τους έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ και η χρήση, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, θα κλείσει στα 3,5 δισ. ευρώ. Ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για τη νέα χρονιά. Συντηρητικές προβλέψεις τοποθετούν το ύψος τους στη ζώνη των 2 δισ. ευρώ.

Το κόστος δανεισμού

Επιβάρυνση θα δημιουργήσουν οι εκδόσεις ομολόγων MREL, αλλά και η άνοδος των καταθετικών επιτοκίων. Το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όπως έδειξε η πρώτη έξοδος στις αγορές για τη νέα χρονιά από τη Eurobank, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι λίγο πάνω από το 7%. Ωστόσο, πρόκειται για ένα επιπλέον έξοδο που θα αναπληρωθεί από τα ενισχυμένα λόγω της αύξησης των επιτοκίων σε δάνεια, έσοδα. «Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα πλησιάσει ή θα ξεπεράσει κατά μέσο το 10% το 2023» αναφέρει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου. Με αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει, ο επόπτης (SSM) δεν θα φέρει αντιρρήσεις για τη διανομή μερίσματος. Eurobank και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσουν σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους τους εφέτος, για να ακολουθήσουν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έναν χρόνο αργότερα.

Διαπραγματεύσεις για την Attica Bank: Εντατικές θα είναι οι διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank ύψους 490 εκατ. ευρώ. Θρυαλλίδα των εξελίξεων μπορεί να αποδειχθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος της βασικού μετόχου της Παγκρήτιας Τράπεζας, Thrinvest Holdings, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου, να συμμετάσχει στην έκδοση. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι εάν η Thrinvest αποκτήσει την Attica Bank είναι λογικό να επιλέξει τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις