
Εποχές των παχέων αγελάδων βιώνουν οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά από ένα έτος ασταθών τιμών στα ορυκτά καύσιμα συνέπεια κυρίως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε η Refinitiv, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί. Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell και η TotalEnergies αναμένεται να παρουσιάσουν συνδυασμένα κέρδη 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους τις επόμενες ημέρες.
Γεμάτοι με μετρητά, οι ενεργειακοί γίγαντες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τα απροσδόκητα κέρδη τους για να ανταμείψουν τους μετόχους με υψηλότερα μερίσματα και επαναγορές μετοχών.
Big Oil: Πάνω από 200 δισ. ευρώ τα κέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει κατηγορήσει προηγουμένως τις πετρελαϊκές εταιρείες ότι καρπώθηκαν έναν «απροσδόκητο πόλεμο», ενώ ταυτόχρονα αρνούνταν να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στην αντλία για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Μπάιντεν μάλιστα κατηγόρησε την Exxon Mobil ότι βγάζει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό».
Διαβάστε επίσης – Οι Big Oil ξοδεύουν εκατoμμύρια για να «βαφτούν πράσινες»
Η εκπρόσωπος της Exxon Mobil, Έριν ΜακΓκραθ, δήλωσε στο CNBC ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας είναι «σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανισορροπίας προσφοράς-ζήτησης» και ότι οι επενδύσεις της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι αυτές που οδηγούν τα τριμηνιαία αποτελέσματα.
Η McGrath είπε ότι η Exxon βλέπει την επιτυχία της «ως μια εξίσωση, στην οποία μπορούμε να παράγουμε την ενέργεια και τα προϊόντα που χρειάζεται η κοινωνία — και — να είμαστε ηγέτες στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις δικές μας δραστηριότητες αλλά και από άλλες εταιρείες».
Οι εκπρόσωποι της BP και της Shell δεν θέλησαν να σχολιάσουν ενόψει των αποτελεσμάτων του έτους, ενώ η Chevron και η TotalEnergies δεν απάντησαν όταν επικοινώνησαν με το CNBC.
Τα τελευταία τρίμηνα, στελέχη της Big Oil δήλωσαν ότι η σημαντική αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαίωσε τη σημασία της βοήθειας στην επίλυση «του ενεργειακού τριλήμματος». Αυτό, σύμφωνα με δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της BP Bernard Looney προς τους επενδυτές στα τέλη του περασμένου έτους, αναφέρεται σε «ασφαλή, προσιτή και χαμηλότερη ενέργεια σε άνθρακα».
«Κερδίζουν από την τρέχουσα αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και ποντάρουν σε αυτό. Και αυτό που βλέπετε είναι στην πραγματικότητα αυξημένες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεφώνου η Agathe Bounfour, επικεφαλής στη ΜΚΟ Transport & Environment.
«Πιστεύω ότι δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές, είναι σημαντικό για εμάς να σκεφτούμε το γεγονός ότι αυτά τα κέρδη θα παραμείνουν υψηλά την ίδια στιγμή που πολλά νοικοκυριά αγωνίζονται με τις τιμές της ενέργειας», είπε ο Μπουνφούρ.
«Δεν έχει πολύ νόημα [να] αυξηθούν τα έσοδα και να επιδοτηθεί η βιομηχανία ταυτόχρονα», πρόσθεσε.
«Η χρονιά που η αυτοκρατορία αντέδρασε»
Τα μεγάλα κέρδη του πετρελαίου θεωρούνται από το εσωτερικό του κλάδου ως κάτι σαν δικαίωση. Οι ενεργειακοί γίγαντες δέχθηκαν τεράστια πίεση από μετόχους και ακτιβιστές να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια καθώς η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε στην κορύφωση των lockdown του 2020.
Ωστόσο, η ώθηση προς την πράσινη μεταρρύθμιση έχασε δυναμική πέρυσι.
Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπάθησε να υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας εν μέσω εκκλήσεων για ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα παραμένει υψηλή .
«Ονόμασα το 2022 τη χρονιά που η αυτοκρατορία αντέδρασε», είπε στο CNBC ο Μαρκ βαν Μπάαλ, ιδρυτής της ολλανδικής ακτιβιστικής οργάνωσης Follow This.
«Αυτό που είδαμε να συμβαίνει το 2022 είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου χρησιμοποίησαν τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την ενεργειακή κρίση για να πείσουν τους επενδυτές ότι η ενεργειακή κρίση θα έπρεπε να επισκιάσει την κλιματική κρίση — και αυτό έχει προκαλέσει οπισθοδρόμηση», είπε ο van Baal.
«Βλάπτοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και τον πλανήτη»
Τα κέρδη ρεκόρ από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δύσης ανανέωσαν τις εκκλήσεις για υψηλότερους φόρους , ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και των καυσίμων έχουν τονώσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.
Η Άλις Χάρισον, επικεφαλής της εκστρατείας για τα ορυκτά καύσιμα στην ομάδα Global Witness, είπε: «Πρέπει όλοι να φωνάξουμε δυνατά ότι πρόκειται για κερδοσκοπία».
Χαρακτήρισε τα ιστορικά έσοδα για τους ενεργειακούς γίγαντες ως «επαίσχυντα» δεδομένου ότι «μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων γίνονται εις βάρος των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν βυθιστεί στη φτώχεια λόγω του εκτοξευόμενου κόστους του φυσικού αερίου».


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια