Άλλη μία έντονη αντιδικία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα καταγράφηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου. Τα εκατέρωθεν καυστικά σχόλια είχαν την τιμητική τους, με το Πεκίνο να κατηγορεί την Ουάσιγκτον για «μονομερές εκφοβισμό» και τις ΗΠΑ να προσάπτουν στην Κίνα για παράνομα αντίποινα.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΠΟΕ Λι Τσενγκάνγκ, μίλησε σε σύνοδο για τις εμπορικές διαφορές, λίγο μετά την κατάθεση ένστασης από τις ΗΠΑ κατά μιας σειράς αποφάσεων του ΠΟΕ για τους δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την Κίνα, την Τουρκία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Ο Οργανισμός απεφάνθη ότι οι αμερικανικοί δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου.

ΗΠΑ: Εξετάζουν την άρση ορισμένων δασμών σε κινέζικα προϊόντα

«Αυτές οι ανησυχητικές συμπεριφορές των ΗΠΑ απεικονίζουν ξεκάθαρα μια εικόνα ενός μονομερούς νταή, που παραβιάζει τους κανόνες και διαταράσσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες», σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του που τέθηκε υπόψη του Reuters.

Ο ΠΟΕ έχει εκδώσει μια σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις κατά των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ουάσιγκτον που επικρίνει για χρόνια το σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και ηγείται των συζητήσεων για τη μεταρρύθμισή του, έχει επικρίνει τις αποφάσεις.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι λυπούνται που οι δασμοί με την Κίνα περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη στη συνάντηση και κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι επιβάλει «παράνομα μονομερή αντίποινα» στις εξαγωγές των ΗΠΑ.

«Ένας ΠΟΕ που χρησιμεύει για τη θωράκιση των μη εμπορικών πολιτικών και πρακτικών της Κίνας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, Μαρία Πάγκαν.

Ο ΠΟΕ δεν είναι σε θέση να επανεξετάσει την προσφυγή της Ουάσιγκτον για την υπόθεση των μετάλλων, επειδή το ανώτατο δικαστήριο για τις προσφυγές έχει παραλύσει αφότου οι ΗΠΑ δεν συμφώνησαν στον διορισμό των νέων δικαστών.

«Η Κίνα ήλπιζε ότι οι ΗΠΑ θα έδειχναν τη δέουσα αυτοσυγκράτηση και να μην πετούν κάθε δυσμενή έκθεση της επιτροπής στο κενό, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι ίδιες οι ΗΠΑ», είπε ο Λι.

Σε συνέντευξή της στο Reuters χθες Πέμπτη, η Πάγκαν θέλησε να υποβαθμίσει την έντονη κριτική της Κίνας στις συνεδριάσεις του ΠΟΕ. «Μπορείτε να μας αποκαλείτε όπως θέλετε. Συνεχίζουμε να μιλάμε με την Κίνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή