Η Ιταλία και η Γαλλία έκαναν γνωστό ότι παρήγγειλαν 700 πυραύλους Aster- 30, για το σύστημα αεράμυνας Samp-Τ, με το οποίο πρόκειται να προμηθεύσουν την Ουκρανία.

Η απόφαση ελήφθη κατά την συνάντηση του Ιταλού υπουργού Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, με τον Γάλλο ομόλογό του Σεπαστιάν Λεκορνού, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Ρώμη.

Bloomberg: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία την άνοιξη

Ο ιταλικός και ο γαλλικός Τύπος αναφέρουν ότι η παραγγελία αυτή θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση των αποθεμάτων, από την στιγμή που οι δυο χώρες ετοιμάζονται να παραδώσουν ένα σύστημα αεράμυνας Samp-Τ, στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Πύραυλοι υπερπροηγμένης τεχνολογίας

Η γαλλική εφημερίδα L’ Opinion γράφει ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι «διαθέτουν υπερπροηγμένη τεχνολογία, από τις καλύτερες σε ολόκληρο τον κόσμο».

Και τονίζει πως η συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και το νέο πακέτο βοήθειας ήταν ψηλά στην ατζέντα των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και Ιταλίας, καθώς και «δράσεις για την ενίσχυση της πολεμικής οικονομίας».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τον συντονισμό μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και την ασφάλεια στην Αφρική και τη Μεσόγειο.

Aεροσκάφη τέταρτης γενιάς

Εντείνει η Ουκρανία τις πιέσεις της για να εξασφαλίσει αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα χρειαστούν εκπαίδευση περίπου 6 μηνών για να μάθουν να πετούν δυτικά μαχητικά όπως τα αμερικανικάF-16.

Αυτήν την εβδομάδα η Γερμανία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν βαρέα άρματα στην Ουκρανία, που τώρα ελπίζει ότι η Δύση θα την εξοπλίσει επίσης με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιούρι Ίχνατ, είπε ότι τα F-16 ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για να αντικαταστήσουν τον σημερινό στόλο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Ίχνατ, ο στρατός χρησιμοποιεί σήμερα τέσσερις τύπους αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, κάτι που σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αυτά είναι γηραιότερα και από την ίδια τη χώρα.

«Οι πιλότοι λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα να πετάξουν τα F-16, θα μπορούσαν να τα μάθουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Το να πολεμούν με αυτά τα αεροπλάνα είναι κάτι πολύ διαφορετικό (…) Οι πιλότοι λένε ότι θα μπορούσαν να το κάνουν» μέσα σε περίπου έξι μήνες, εξήγησε.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».