
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, το απόγευμα της Παρασκευής, αναχώρησαν για το Τόκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και 20μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία για σειρά συναντήσεων με μεγάλους ιαπωνικούς ομίλους.
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, ενώ στο επίκεντρο είναι συνολικά οι προοπτικές συνεργασιών με αιχμή την τεχνολογία και την ενέργεια.
Μητσοτάκης για Fitch: Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα
«Να το αντιστρέψουμε…»
Η οικονομικο-επενδυτική διάσταση του ταξιδιού είναι κυρίαρχη, με στόχο του Μητσοτάκη και του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του Αλέξη Πατέλη να παρουσιάσουν αναλυτικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Σε τιτίβισμά του μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, ο Πατέλης έγραψε «ο 3ος οίκος, ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα» και σημείωσε: «Πριν από την κρίση οι Ιάπωνες είχαν επενδύσει σχεδόν 10 δισ. σε ελληνικά χρεόγραφα. Και όταν χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα, μηδένισαν την έκθεση τους. Ήρθε η ώρα να το αντιστρέψουμε αυτό».
Ο Μητσοτάκης προγραμματίζει δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία. Η πρώτη θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Μέλη της είχαν βρεθεί στο Μαξίμου τον περασμένο Οκτωβρίου, εκφράζοντας τότε έντονο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει στον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO. Στόχος να διερευνηθούν οι προοπτικές συνεργειών με ελληνικές επιχειρήσεις και με την Enterprise Greece.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και υπογραφές συμφωνιών μεταξύ Enterprise Greece και JETRO στην κατεύθυνση της διασύνδεσης των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Χωριστές συναντήσεις θα υπάρχουν με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).

«Γέφυρα»
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί οργανωμένο άνοιγμα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου – την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μέλος του G7. Και από την άλλη το Τόκιο επιχειρεί προσεγγίσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την Ελλάδα να επιθυμεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την Ιαπωνία με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική, εστιάζοντας σε ενεργειακά πρότζεκτ.
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ιαπωνικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ενόσω η Ελλάδα αναπτύσσει υποδομές προσδοκώντας να μετατραπεί σε κόμβο για την ευρύτερη περιοχή: ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, η συμμετοχή σε συνέργειες όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο κ.ά. Αντίστοιχα ενδιαφέρον καταγράφεται – λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες – για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.
Πολιτικές επαφές
Ο πρωθυπουργός (μαζί με τη σύζυγό του) θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ακιχίτο, ενώ θα έχει συζητήσεις και με τον πρόεδρο της Βουλής Χιρογιούκι Οσόντα και τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα για διμερή και διεθνή ζητήματα.
Την ερχόμενη Τρίτη (31 Ιανουαρίου) ο Μητσοτάκης θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, περιγράφοντας το όραμά του – κατά τους συνεργάτες του – για την Ελλάδα, ως μια χώρα η οποία βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων», είναι «σταθερός και αξιόπιστος εταίρος» σε εποχές προκλήσεων και αβεβαιότητας και έχει αφήσει «οριστικά πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης».
Πηγή: in.gr


Latest News

Το πανάκριβο ρολόι του Μακρόν και η διακριτική «εξαφάνιση»
Αντιμέτωπος με δημοσιογράφους του France 2 και του TF1, ο Εμανουέλ Μακρόν έβγαλε το ρολόι του, πυροδοτώντας σχόλια και θεωρίες

Οι διαδηλώσεις, ο Μακρόν και η Έκτη Γαλλική Δημοκρατία
Οι βαθύτερες αιτίες της κοινωνικής αναταραχής στη Γαλλία

Η κόντρα Σόλτς - Λίντνερ για το κτίριο των ναζί...
Η κρίση στην Ουκρανία λειτούργησε επί ένα έτος σαν συγκολλητική ουσία για την κυβέρνηση συνασπισμού. Όμως τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικα.

Οι φαρμακοβιομηχανίες ετοιμάζουν εμβόλια για την Γρίπη των Πτηνών
Η γρίπη H5N1 κλάδος 2.3.4.4b έχει προκαλέσει πρωτοφανή επιδημία στα πτηνά, ωστόσο τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι μέχρι σήμερα ελάχιστα

Eλβετικό φράγκο: Η Credit Suisse έπληξε την ιδιότητά του ως ασφαλές καταφύγιο
Οι επενδυτές σ΄αυτή την κρίση γύρισαν την πλάτη στο νόμισμα που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο

«Καμπανάκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Υπερβολική χρήση βίας από τη γαλλική αστυνομία
Τις τελευταίες ημέρες δικηγορικοί σύλλογοι, ενώσεις δικαστών και πολιτικοί της Αριστεράς κατήγγειλαν την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις

Μπάιντεν: «Κηρύσσω την 25η Μαρτίου ως Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας»
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας σηματοδοτεί 202 χρόνια φιλίας Ελληνικής Δημοκρατίας και ΗΠΑ

Γιατί ο Τραμπ απειλεί με «θάνατο και καταστροφή»
Η υπόθεση αφορά τον φερόμενο χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς με αντάλλαγμα τη σιωπή της

Δεν πρέπει να απομακρυνθούν οι αρχαιολόγοι από τη Μύκονο λέει το θύμα της «μαφιόζικης επίθεσης»
Με δηλώσεις τους ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, θύμα μαφιόζικου τύπου επίθεσης, και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Αρχαιολόγων ζήτησαν τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού

Η «ρουκέτα» Ανδρουλάκη για τον πρωθυπουργό, τα σενάρια των εκλογών και τα νέα δεδομένα στα κόμματα
Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό πολιτικό πρόσωπο, πλην Μητσοτάκη – Τσίπρα, προκαλεί αναταράξεις στα κόμματα