
Το υψηλό κόστος της ενέργειας/καυσίμων και των πρώτων υλών δηλώνουν ως τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν το 2022 οι επιχειρήσεις- μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), σε ποσοστό 72% και 62% αντίστοιχα. Μάλιστα, τα δύο αυτά προβλήματα, που δεν δηλώνονταν καν ως «αγκάθια» το 2021, συγκέντρωσαν υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με όσα αναφέρονταν συνήθως ως τα παραδοσιακά προσκόμματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η έλλειψη ρευστότητας, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και η αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.
Τα παραπάνω προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε η Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 266 επιχειρήσεων-μελών του, στο διάστημα 13-24 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, για το επόμενο τρίμηνο και σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών, πάνω από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 45%, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι) διαβλέπουν δυσμενέστερους όρους λόγω της αύξησης των επιτοκίων, κάτι που – σύμφωνα με τους μελετητές – σημαίνει ότι οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα βαίνουν επιδεινούμενες.
Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ακόμα, σε ποσοστό 47%, ότι αναμένουν δυσμενέστερη κατάσταση με αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έρευνας, που θέλει το 70% των επιχειρήσεων να επισημαίνει πως οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και στις τιμές πρώτων υλών/προϊόντων έχουν επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του ΕΒΕΘ στο πλαίσιο του 31ου Money Show 2023. Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, επισήμανε ότι η γεωπολιτική κρίση και αστάθεια συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και τη μακρά περίοδο προσαρμογής της δημοσιονομικής κρίσης και των μνημονίων και το οξύτατο πρόβλημα της πανδημίας, έρχονται να δημιουργήσουν νέα προβλήματα, τα οποία απεικονίζονται στις έρευνες για τις επιχειρήσεις.
Αύξηση τζίρου για το 42% το 2022
Την ανάλυση και παρουσίαση της έρευνας πραγματοποίησε ο Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, ο οποίος έκανε λόγο για μια πολύ περιπετειώδη δεκαετία για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το 2022 οι τελευταίες δήλωσαν αύξηση τζίρου.
Ειδικότερα, στο πεδίο της αποτίμησης του 2022, οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 42% (40% το αντίστοιχο ποσοστό του 2021) παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Μείωση ανέφερε το 33% (29% το 2021) και διατήρηση στα ίδια επίπεδα το 25% (30% το 2021). Ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις (άνω του ενός εκατ. ευρώ κύκλου εργασιών) καταγράφουν και την σημαντικότερη ανοδική διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους, ενώ οι μικρότερες (μέχρι 100 χιλ. ευρώ κύκλο εργασιών) το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό.
Στις θέσεις εργασίας οι επιχειρήσεις το 2022 δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τις αναλογίες απασχόλησης, που έχουν, σε σχέση με το 2021 και κράτησαν στα ίδια επίπεδα και τις προσλήψεις, και τις αποχωρήσεις, αλλά και τη διατήρηση του προσωπικού τους.
Αρνητικότερες οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα
Στις σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα η έρευνα του ΕΒΕΘ έρχεται να αποτυπώσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αγοράς, καθώς το 52% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το τελευταίο τρίμηνο δεν είναι ικανοποιημένο από τη συνεργασία του με τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται ότι είναι οι πιο δυσαρεστημένες από το τραπεζικό σύστημα.
Για το 2023 οι επιχειρήσεις απαντούν σε ποσοστό 23% ότι θα είναι μία χειρότερη χρονιά ως προς αυτό (19% το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι), ενώ για το επόμενο τρίμηνο και για την ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών το 45% διαβλέπει -όπως προαναφέρθηκε- δυσμενέστερους όρους._


Latest News

Έρχεται μπαράζ πωλήσεων κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά
«Η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα λειτουργεί προς την κατεύθυνση βελτίωσης των πιστωτικών συνθηκών»

Στήριξη από τις τράπεζες ζητάει ο Σταϊκούρας για τις αυξήσεις στις δόσεις των δανείων
Τι είπε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και για την καταβολή φόρων το 2022

Επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου «βλέπει» για την Ελλάδα η Goldman Sachs
Γιατί θεωρεί ανθεκτική την ελληνική οικονομία και τι λέει για τις επικείμενες εκλογές

Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές: Υπερκαλύφθηκε κατά περίπου 8 φορές
Οι αγορές προσέφεραν 19 δισ., αντλήσαμε 2,5 δισ. - Γιατί οι αγορές εμπιστεύονται τα ελληνικά ομόλογα

«Ψήφο εμπιστοσύνης» δίνουν οι επενδυτές στην Ελλάδα παρά τις προκλήσεις
Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το ελληνικό Δημόσιο

Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης 4ετίας - Τι προτείνει το ΚΕΦΙΜ
Είναι εφικτό να υλοποιηθούν από μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση εντός της επόμενης τετραετίας.

Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ομόλογο - Πάνω από 15,9 δισ. οι προσφορές - «Κλείδωσε» στο 3,92% το επιτόκιο
Μήνυμα εμπιστοσύνης από τις αγορές

Ξεπέρασαν τα 13,4 δισ. προσφορές για το 5ετές ομόλογο - Στο 3,92% πέφτει το επιτόκιο
Σε εξέλιξη η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για τον πενταετή τίτλο που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ

«Καλάθι του νονού»: Δείτε πόσες αλυσίδες δήλωσαν συμμετοχή
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για το καλάθι του νονού

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών του ελληνικού 5ετούς ομολόγου - Το ποσό που ζητάει η Ελλάδα
Το ποσό που στοχεύει να αντλήσει το Δημόσιο