Μπορεί η νέα χρονιά που διανύουμε να είναι γεμάτη από προκλήσεις, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, όμως αν αναλύσει κανείς τα δεδομένα της εγχώριας πραγματικότητας σε σχέση με τα παγκόσμια μακροοικονομικά δεδομένα, θα φθάσει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται αργά και σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και θα συνεχίσει και το 2023 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 καθοριστικοί παράγοντες που αναμένεται να καθορίσουν, το πιθανότερο θετικά, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον για το 2023.

  1. Η αλλαγή ενεργειακού μείγματος στην ελληνική αγορά, καθώς παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες επενδύσεις τόσο σε φωτοβολταϊκά, όσο και σε αιολικά πάρκα, ενώ οι κινήσεις της κυβέρνησης με την εισαγωγή και αποθήκευση LNG, καθιστά την χώρα μας, ένα σημαντικό κόμβο μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη.
  2. Η σταδιακή εξομάλυνση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, με ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος, καθώς η ΕΕ φαίνεται να περνά αναίμακτα την ενεργειακή κρίση από την σύγκρουση με την Ρωσία, γεγονός που θα βελτιώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς οι εισαγωγές των προϊόντων θα καθίστανται φθηνότερες στα βασικά αγαθά.
  3. Η ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα, κυρίως από κολοσσούς υψηλής τεχνολογίας, με επενδύσεις μακροπρόθεσμες που έχουν ήδη ανακοινωθεί και υλοποιούνται, όπως της Microsoft, Google και Amazon, δημιουργώντας θετική δυναμική για την ελληνική οικονομία και αύξηση της απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης.
  4. Η σημαντική άνοδος του τουρισμού, θα συνεχίσει και τη νέα χρονιά παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει το ενεργειακό κόστος, καθώς η χώρα σταδιακά επεκτείνει την τουριστική της περίοδο, έχει καθιερωθεί στην παγκόσμια τουριστική αγορά ως προορισμός υψηλού επιπέδου και δημιουργεί σταθερά και επαναλαμβανόμενα έσοδα από μία πλειάδα τουριστικών δραστηριοτήτων κυρίως τους θερινούς μήνες, με σημαντική ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Συμπερασματικά, μπορεί οι παραπάνω παράγοντες να έχουν μία επικινδυνότητα όσον αφορά την τελική τους συμβολή λόγω της προεκλογικής περιόδου και των αναμενόμενων διπλών εκλογών μέσα στο έτος, όμως η σταθερότητα των δημοσιονομικών μεγεθών καθώς και η συμπεριφορά των επενδυτών αλλά και των ξένων αγορών, έχουν πρακτικά προεξοφλήσει, ότι η ελληνική οικονομία θα πορευθεί χωρίς απρόσμενους εξωγενείς παράγοντες να επηρεάζουν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, που συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion