
Οι κραδασμοί που έχουν κλονίσει την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια έχουν εισαγάγει μια νέα κανονικότητα αναφορικά με τις «αναταράξεις», που οδηγούνται σε ορισμένες περιπτώσεις από τον πολιτικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών. Αυτά τα επεισόδια έχουν επίσης ανεβάσει την αβεβαιότητα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που με τη σειρά του βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη, όπως δείχνει έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ, Hites Ahir , Nicholas Bloom και Davide Furceri γράφουν στο IMFBlog ότι για να παρακολουθήσουν καλύτερα την εξέλιξη αυτών των συνθηκών, ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Δείκτη Αβεβαιότητας ώστε να εμφανίζει πιο συχνές μετρήσεις που είναι μηνιαίες, αντί για τριμηνιαίες, και ενσωματώνουν δεδομένα για 71 οικονομίες που χρονολογούνται από το 2008.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας , ο δείκτης υποχώρησε τον Δεκέμβριο, την πιο πρόσφατη μέτρηση, αλλά συνέχισε να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών λόγω διαδοχικών κραδασμών, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του συναφούς κόστους κρίση διαβίωσης.
OHE: Το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί την παγκόσμια οικονομία το 2023
Πηγές αβεβαιότητας
Η προσέγγιση του ΔΝΤ χρησιμοποιεί μια ανάλυση κειμένου των αναφορών του Economist Intelligence Unit που επιτρέπει την ταξινόμηση των πηγών αβεβαιότητας αναλύοντας ποιες λέξεις έχουν δημοσιευτεί σε κοντινή απόσταση από αναφορές αβεβαιότητας. Εκτιμούν ότι είναι η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός μηνιαίου μέτρου αβεβαιότητας βάσει κειμένου που καλύπτει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και είναι συγκρίσιμο μεταξύ χωρών.

Το δεύτερο διάγραμμα αναλύει τη σύνθεση των αναφορών αβεβαιότητας που σχετίζονται με το εμπόριο, την πανδημία, τις διαρροές από μεγάλες οικονομίες και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό δείχνει πώς έχουν εξελιχθεί οι οδηγοί. Η αβεβαιότητα εκτινάχθηκε μετά την απροσδόκητη ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – και αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά την έκπληξη των προεδρικών εκλογών του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησαν οι εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο.
Μια άλλη μεγάλη άνοδος ακολούθησε στις αρχές του 2020 με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, που ακολούθησε λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα ένα άλλο σοκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ανανεωμένη εμπορική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον κίνδυνο γεωοικονομικού κατακερματισμού .


Latest News

Διαπραγμάτευση για τη διάσωση της First Republic Bank
Τι συζητούν CEO τραπεζών της Wall Street και στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Σαουδική Αραβία: Πετροδολάρια… στον αέρα
Τα νέα σχέδια στο πλαίσιο του οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου, στο φόντο και της συμφωνίας με το Ιράν

Ο ιατρικός τουρισμός πασχίζει να ξεπεράσει το πανδημικό σοκ
Μειωμένος κατά 21 δισ. δολάρια από όσο ήταν το 2019 υπολογίζεται ότι θα είναι εφέτος ο τζίρος στον κλάδο – Ανάπτυξη έως 10% προβλέπουν για το 2023 οι ειδικοί
![Επαγγελματικά ταξίδια: Η λίστα με τις 10 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock_232581154_med-600x443.webp)
Η λίστα με τις 10 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για επαγγελματικά ταξίδια [γράφημα]
Η Νέα Υόρκη παρέμεινε ο πιο ακριβός προορισμός επαγγελματικών ταξιδιών στον κόσμο το 2022

Μπόνους...γιοκ λέει η ελβετική κυβέρνηση- Ανέστειλε τις πληρωμές μπόνους
Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις πληρωμές των «αναβαλλόμενων» μπόνους, παρόλο που έχουν ήδη εγκριθεί
![Απολύσεις-Τεχνολογία: Κοντά στο μισό εκατομμύριο τους τελευταίους 12 μήνες [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ot_apolyseis-2-1024x600-1-600x352.jpg)
Στον...δρόμο σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στην τεχνολογία [Γράφημα]
Το 35% ή 143,980 απολύσεις αφορά εταιρείες με προσωπικό άνω των 3.000 εργαζομένων

Τσουνάμι απολύσεων φοβούνται τώρα σε Credit Suisse και UBS
Μπορεί να χαθούν έως και 40.000 θέσεις εργασίας
![Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι ΑΤ 1 οι μεγάλοι χαμένοι της διάσωσης [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ot_creditSuisse_ubs-600x352.png)
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το σχέδιο για να διασωθεί η Credit Suisse [γράφημα]
Οι ομολογιούχοι έναντι των μετόχων έχουν προτεραιότητα όταν προκύπτει θέμα αποζημίωσης

Έγινε η Ελβετία... μπανανία; Τι λένε αναλυτές για τη διάσωση της Credit Suisse
Πώς σχολιάζουν οικονομικοί παράγοντες τη συμφωνία με την UBS - Τα απόνερα στο ελβετικό φράγκο

Το «μήνυμα» Ενριά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -Τι λέει για επιτόκια και φθηνό χρήμα
Επισήμανε ωστόσο ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους