Διαδήλωση με την οποία αντιτίθενται στην κατασκευή του μεγαλύτερου αεροδρομίου στην Αλβανία πραγματοποίησαν χθες Σάββατο οικολόγοι ακτιβιστές. Ο λόγος για την αντίθεσή τους είναι ότι κατασκευάζεται κοντά σε ένα από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους στην Ευρώπη και όπως υποστηρίζουν τίθενται σε κίνδυνο τα καταφύγια για περισσότερα από 200 είδη πουλιών, μεταξύ άλλων πελεκάνοι και ροζ φλαμίνγκο.

Πρόκειται για τη γραφική λιμνοθάλασσα Vjose-Nar στην Αδριατική, μια πολύ σημαντική περιοχή καθώς αποτελεί σταθμό στη μετανάστευση των αποδημητικών πουλιών από Ευρώπη στην Αφρική και τούμπαλιν.

Πρόοδος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων – Η Διακήρυξη των Τιράνων

Το αεροδρόμιο κτίζεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από την ακτή της Αδριατικής, με την κυβέρνηση της χώρας να ελπίζει ότι η κατασκευή ενός σύγχρονου αεροδρομίου θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.

«Για όσους πιστεύουν ότι αυτό το αεροδρόμιο θα φέρει ανάπτυξη, στην πραγματικότητα αυτό το αεροδρόμιο θα φέρει μόνο καταστροφή», δήλωσε ο ξεναγός Άλμπεν Κόλα στο Reuters το χθες Σάββατο, ένας εκ των περισσοτέρων από 100 που συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφανθεί ότι η κατασκευή του αεροδρομίου η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024, παραβιάζει τους εθνικούς και διεθνείς νόμους για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Από τη μεριά της, η επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης η οποία εργάζεται για την προστασία της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων έχει δηλώσει ότι η Αλβανία πρέπει να αναστείλει την κατασκευή του αεροδρομίου.

«Αυτός ο φυσικός πλούτος δεν ανήκει μόνο σε εμάς αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι ξένες κυβερνήσεις κάνουν περισσότερα για να τον προστατεύσουν από εμάς», δήλωσε ο Γιόνι Βόρπσι, από την Προστασία και Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Αλβανία (PPNEA), μια ΜΚΟ που αγωνίζεται για χρόνια για την προστασία της λιμνοθάλασσας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε τη μήνυση που κατέθεσαν τοπικές ΜΚΟ κατά της κατασκευής του αεροδρομίου. Ωστόσο οι ΜΚΟ δεν θα μείνουν άπραγες και ετοιμάζονται να ασκήσουν ύφεση.

Ένα σημείο που υπογραμμίζει ο Βόρπσι, είναι ότι το αεροδρόμιο το οποίο θα εξυπηρετεί τη νότια παράκτια πόλη της Αυλώνας, όχι μόνο θα καταστρέψει τους βιότοπους των πτηνών αλλά θα μεγαλώσει και τον κίνδυνο τα μεγάλα πουλιά να χτυπηθούν από αεροπλάνα.

Η Mabetex η ελβετική εταιρεία που ηγείται της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο, αναφέρει ότι οι διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης των αεροπλάνων δεν θα επηρεάσουν τις διαδρομές των πτηνών. Όπως επισημαίνει θα απέχουν 3,5 χιλιόμετρα από το καταφύγιο των πουλιών και 5 χιλιόμετρα από τις κύριες διαδρομές της μετανάστευσής τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα