Εκτός κυβέρνησης έθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Ναχίμ Ζαχάουι, μετά από φορολογική έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα.

Ο Σουνάκ είχε ζητήσει από ανεξάρτητο σύμβουλο να διερευνήσει ερωτήσεις σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις του Ζαχάουι, ο οποίος είχε αναλάβει για ένα μικρό διάστημα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

Βρετανία: Μια «τέλεια καταιγίδα» για τον Ρίσι

Ο Ζαχάουι έχει δηλώσει ότι οι βρετανικές φορολογικές αρχές αποφάνθηκαν πως ήταν «απρόσεκτος» με τις δηλώσεις του, αλλά πως δεν έκανε κάτι εσκεμμένα με στόχο να γλιτώσει φόρους.

«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Ανεξάρτητου Συμβούλου –τα ευρήματα της οποίας μοιράστηκε και με τους δύο μας– είναι σαφές ότι υπήρξε σοβαρή παραβίαση του Υπουργικού Κώδικα», ανέφερε ο Σουνάκ σε επιστολή του προς τον Ζαχάουι.

«Ως αποτέλεσμα, σας έχω ενημερώσει για την απόφασή μου να σας απομακρύνω από τη θέση σας στην Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Λόρι Μάγκνους διαπίστωσε πως ο Ζαχάουι ήταν παραπλανητικός όταν είπε ότι οι αναφορές τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με τις φορολογικές του υποθέσεις ήταν «προφανώς συκοφαντικές».

Ο Ζαχάουι δεν διόρθωσε τη δλήλωσή του μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές.

«Θεωρώ ότι αυτή η καθυστέρηση στη διόρθωση μιας αναληθούς δημόσιας δήλωσης δεν συνάδει με την απαίτηση για διαφάνεια», είπε ο Μάγκνους σε επιστολή του προς τον Σουνάκ.

Πρόσθεσε ότι ο Ζαχάουι έδειξε «ανεπαρκή σεβασμό» για την απαίτηση «να είναι ειλικρινής, ανοιχτός και υποδειγματικός ηγέτης μέσω της δικής του συμπεριφοράς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα