Ένας πρίγκιπας του Λιχτενστάιν και μια ομάδα στελεχών επενδυτικής τραπεζικής δημιουργούν ένα «χρηματιστήριο έργων τέχνης», ποντάροντας στο ότι επενδυτές θα αγκαλιάσουν τους πίνακες ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ακόμα κι αν δεν θα μπορέσουν ποτέ να κρεμάσουν ένα αριστούργημα στα σπίτια τους.

Η Artex σκοπεύει να εισάγει στην αγορά τις «μετοχές» του πρώτου της πίνακα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Yassir Benjelloun-Touimi, πρώην τραπεζίτης του Ομίλου UBS και της BNP Paribas που συνίδρυσε την πλατφόρμα με τον 46χρονο Πρίγκιπα Βεντσέσλας του Λιχτενστάιν.

Αν και δεν αποκάλυψε τον πίνακα, είπε ότι ανήκει σε έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όλων των εποχών, τα έργα του οποίου παραμένουν απρόσιτα για όλους εκτός από τους πλούσιους.

«Υπάρχουν μόνο λίγοι τυχεροί, έξυπνοι άνθρωποι που είχαν πρόσβαση στην αγορά τέχνης τα τελευταία 500 χρόνια και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τη μεταφέρουμε σε μια ελεγχόμενη, προσβάσιμη και ασφαλή πλατφόρμα», είπε.

Μετατρέποντας τον πληθωρισμό σε τέχνη…

Η πλατφόρμα Masterworks

Όπως γράφει το Bloomberg, η Artex θα ενταχθεί στον τομέα των αγορών κλασματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες χωρίζουν περιουσιακά στοιχεία που κυμαίνονται από διαμάντια έως αυτοκίνητα vintage σε προσιτές μετοχές. Η πλατφόρμα Masterworks, για παράδειγμα, τιτλοποιεί πίνακες ζωγραφικής καλλιτεχνών όπως το σύμβολο της ποπ κουλτούρας Andy Warhol και ο σταρ της τέχνης του δρόμου Banksy.

Ο Benjelloun-Touimi είπε ότι η Artex θα διαφέρει από τους ομοτίμους της επειδή θα είναι δομημένη σαν χρηματιστήριο: Τα έργα θα εισαχθούν σε μια διαδικασία παρόμοια με τις αρχικές δημόσιες προσφορές, με τις τράπεζες να εμπορεύονται πίνακες ζωγραφικής στους πελάτες τους. Θα υπάρχει επίσης μια δευτερογενής αγορά με τιμές σε πραγματικό χρόνο και μεσίτες που είναι έτοιμοι να αγοράσουν ή να πουλήσουν.

Κέρδη

Η Masterworks διατηρεί ένα έργο τέχνης για τρία έως δέκα χρόνια και στη συνέχεια το πουλάει και διανέμει τα έσοδα στους μετόχους. Οι επενδυτές έχουν την επιλογή να πουλήσουν τις μετοχές τους σε μια δευτερογενή αγορά, αλλά η Masterworks δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν πρόθυμοι αγοραστές.

Η πλατφόρμα θα είναι μια δοκιμή για το εάν η τέχνη μπορεί να έχει μία θέση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών παράλληλα με τις μετοχές και τα ομόλογα.

Η επενδυτική τράπεζα Rothschild & Co θα εργάζεται ως σύμβουλος της Artex όταν οι πίνακες είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο, ενώ η Six Swiss Exchange θα παρέχει υπηρεσίες εκκαθάρισης.

Η Artex έχει άδεια από την οικονομική αρχή του Λιχτενστάιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Πόσα χρήματα έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ από την ευρωπαϊκή τους πορεία
Business of Sport |

Πόσα χρήματα έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ από την ευρωπαϊκή τους πορεία

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ προκρίθηκαν στους «8» του Conference League και με βάση την φετινή τους πορεία από το καλοκαίρι και τα προκριματικά, αυτά είναι τα χρήματα που έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής.

Γιάννης Καλαϊτζάκης (Μασούτης): «Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, εστιάζουμε στις μειωμένες τιμές»
Επιχειρήσεις |

Καλαϊτζάκης (Μασούτης): «Στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, εστιάζουμε στις μειωμένες τιμές»

Στη σημασία που αποδίδει η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη προσπάθεια για καλύτερες τιμές αναφέρεται μιλώντας στον «ΟΤ», ο Marketing Director της εταιρίας