Αντιμέτωπες με μία από τις γεμάτες, από πλευράς ειδήσεων, εβδομάδες είναι αυτή για τις αγορές, με τον πρώτο μήνα του έτους να ολοκληρώνεται και το «January Effect» φέτος να επιβεβαιώνεται…

Το January effect είναι μια «υπόθεση ότι υπάρχει μια εποχική ανωμαλία στη χρηματοπιστωτική αγορά όπου οι τιμές των μετοχών αυξάνονται τον Ιανουάριο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μήνα». Με απλά λόγια, υπάρχει δυνατότητα για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία να έχουν μεγαλύτερη απόδοση τον Ιανουάριο σε σχέση με το υπόλοιπο ολόκληρου του έτους.

Fed  και ΕΚΤ

Τα βλέμμα των επενδυτών τις επόμενες ημέρες είναι στραμμένα στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεδριάζουν, αλλά και στα αποτελέσματα εταιρικών κολοσσών.

Κεντρικές τράπεζες: Η εβδομάδα της κρίσης για την πορεία των επιτοκίων

Στην Ουάσιγκτον οι αξιωματούχοι της Fed θα συναντηθούν από τις 31 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου και αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, βάζοντας φρένο στις επιθετικές αυξήσεις. Ωστόσο, οι αγορές θα εστιάσουν κυρίως στη συνέντευξη του προέδρου της Fed που θα ακολουθήσει αργότερα την Τετάρτη, αναζητώντας τα σημάδια εκείνα που θα αποσαφηνίσουν τις μετέπειτα κινήσεις της κεντρικής τράπεζας ως προς τη νομισματική πολιτική.  Με μία τέτοια αύξηση το βασικό επιτόκιο της αμερικανικής τράπεζας θα διαμορφωθεί στο εύρος του 4,50%-4,75%, από 4,25%-4,50%.

Μία ημέρα αργότερα, την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει με μια αύξηση 50 μονάδων βάσεως η οποία θα φέρει το βασικό της επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2,50%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται την Παρασκευή και τα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο.

Ο τεχνολογικός κλάδος

Σε ό,τι αφορά το χρηματιστηριακό ταμπλό, οι traders επικεντρώνονται στα αποτελέσματα κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με τις εν λόγω επιχειρήσεις  να έχουν ανοίξει έναν κύκλο μαζικών απολύσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Alphabet ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας, ενώ οι απολύσεις σε Amazon και Meta Platforms ανέρχονται επίσης σε δεκάδες χιλιάδες.

Επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα και των πετρελαϊκών κολοσσών, τα οποία προβλέπεται να έχουν καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό, εξαιτίας των υψηλών τιμών, συνέπεια της ενεργειακής κρίσης.

Συνολικά πάντως, η σεζόν κερδοφορίας εξακολουθεί να γεννά μία μέτρια απογοήτευση, αν και η απόδοση της αγοράς φέτος δείχνει ότι οι επενδυτές δεν εκπλήσσονται σε μεγάλο βαθμό.

Από το 29% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν αναφέρει αποτελέσματα μέχρι σήμερα, μόλις το 69% έχει δει τα κέρδη ανά μετοχή να είναι πάνω από τις εκτιμήσεις, κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών που είναι 77% και τον μέσο όρο της 10ετίας 73%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές