Η ανάκαμψη που καταγράφουν οι μετοχές το 2023 έχει διαγράψει μέρος των απωλειών που υπέστησαν το 2022, ενώ κάποιοι βλέπουν στα χαρτοφυλάκιά τους να καταγράφεται θετικό ισοζύγιο.

Η αναστροφή αυτή της πορείας των μετοχών έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο το κλίμα στους επενδυτικούς κύκλους, ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα που όχι μόνο δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία αυτή αλλά καταγράφει και απώλειες και μάλιστα αισθητές.

Οι προβολείς της Wall στα οικονομικά αποτελέσματα

Συγκεκριμένα απώλειες ύψους 81 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους έως την περασμένη Πέμπτη καταγράφουν οι επενδυτές που έχουν ανοίξει short θέσεις στις αμερικανικές μετοχές στοιχηματίζουν δηλαδή στην πτώση μιας μετοχής, όπως αναφέρει ο Ιχόρ Ντουσανίβσκι επικεφαλής στην εταιρεία αναλύσεων S3 Partners.

Το 2023 έχει ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς για τους λεγόμενες short-sellers, προερχόμενοι από μια χρονιά το 2022 στην οποία αποκόμισαν κέρδη της τάξεως των 299 δισ. δολαρίων.

Ενδεικτικό της μεγάλης αλλαγής που συντελείται στη Wall Street, είναι οι επιδόσεις φέτος κάποιων μετοχών που το 2022 καταποντίστηκαν. Η μετοχή της Tesla μετά την περυσινή χρονιά που ήταν η χειρότερη στην ιστορία της, μετράει τον Ιανουάριο κέρδη της τάξεως του 44%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της μετοχής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων της Coinbase,καθώς το «κοντέρ» στον τρέχοντα μήνα γράφει +73%.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο δείκτης της Goldman Sachs που παρακολουθεί τις 50 μετοχές του Russell 3000με τις περισσότερες short θέσεις, ενισχύεται κατά σχεδόν 16% από την αρχή του έτους, όταν ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 6%.

Οι αιτίες

Από τη μεριά τους οι επενδυτές και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ράλι αυτό τροφοδοτείται από ελάχιστες αιτίες. Τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχουν κάνει την εμφάνισή τους και συγχρόνως έχουν πυροδοτήσει μια αίσθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων ακόμη και στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2023.

Αυτή η αίσθηση έχει αναθερμάνει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με μεγάλο ρίσκο. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο, μετοχές με μεγάλες αποδόσεις για να υποχωρήσουν να έχουν επιδοθεί σε ανοδικό ράλι. Οι αναλυτές λένε ότι το ράλι αυτό εν μέρει τροφοδοτείται από τις short θέσεις που σπεύδουν να κλείσουν οι επενδυτές προκειμένου να αποφύγουν τις βαριές απώλειες, μια τάση που αποκαλείται short squeeze.

«Βλέπουμε μια αναστροφή στην εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς. Εκείνες με τις χειρότερες επιδόσεις πέρυσι, οδηγούν την κούρσα φέτος. Μοιάζει σαν να έχει επιστρέψει η ανάληψη ρίσκου και το κλείσιμο short θέσεων», σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λέφκοβιτς, επικεφαλής για τις αμερικανικές μετοχές στη UBS Global Wealth Management.

Η Fed

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι εξόχως σημαντική για τους επενδυτές καθώς την Τρίτη και την Τετάρτη συνεδριάζει η Fed. Αυτό που αναμένεται ευρέως είναι να ανακοινώσει την Τετάρτη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, που θα σηματοδοτήσει την πιο ήπια αύξηση στον τρέχοντα κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων.

Κάποιο επενδυτές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι μια εις μάκρον ανοδική πορεία των κερδοσκοπικών περιουσιακών στοιχείων ενέχει τον κίνδυνο να χαλαρώσουν οι οικονομικές συνθήκες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Fed να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

«Οι χρηματαγορές δείχνουν πιο πρόθυμες να τιμολογηθούν στα χαμηλά. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι πώς αντιδράει η Fed σε όλο αυτό. Μπορεί να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο της κεντρικής τράπεζας αν η ανάπτυξη παραμείνει περισσότερο ισχυρή από ότι θεωρούσαν οι αγορές πριν λίγες εβδομάδες πριν;».

Το άσχημο και το καλό σενάριο

Οι επενδυτές πλέον εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το χειρότερο σενάριο, μια βαθιά και μακρά ύφεση μάλλον αποφεύγεται.

Η αμερικανική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 2,9% το δ΄ τρίμηνο του 2022, έκοψε ταχύτητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ωστόσο η επίδοση ήταν καλύτερη από αυτή που αναμενόταν.

Αισιοδοξία προκύπτει και από την εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, αλλά και από την επανεκκίνηση της οικονομίας της Κίνας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Και αν το 2022 οι επενδυτές στράφηκαν στους αμυντικούς κλάδους για να προφυλαχθούν, το 2023 μπορούν να επιστρέψουν στις μετοχές που πρωτοστατούν στους ανοδικούς κύκλους, αυτές της τεχνολογίας.

Μπορεί να είχαν μια δύσκολη χρονιά το 2022, όμως οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου θα είναι οι πρώτες όταν τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται. Επί του παρόντος αναμένουν πότε θα έρθει αυτή η ώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street