Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι το success story του μήνα. Αλλά δεν θα χρειαστούν πολλά για να χαλάσει ξανά το επενδυτικό κλίμα.

Έχει σημειώσει άνοδο 10% από την αρχή του Ιανουαρίου, οι μετοχές της ευρωζώνης ξεπερνούν τις αμερικανικές και αναμένεται να καταγράψουν ιστορικά το καλύτερο ξεκίνημα έτους.

Ωστόσο, κορυφαίοι επενδυτές, όπως η BlackRock Inc. και η Amundi SA προειδοποιούν ότι οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες σχετικά με τους μελλοντικούς κινδύνους.

Πολλά μπορούν να εκτροχιάσουν αυτό το ράλι.

Οι μεγάλοι χαμένοι από το ράλι των μετοχών κατά 81 δισ. δολάρια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι υποβαθμίσεις των κερδών ενισχύονται, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί την επιθετική στάση της ενόψει της ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός – αν και υποχωρεί – παραμένει αυξημένος. Και δεν υπάρχει λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

«Είναι επικίνδυνο να πιστεύεις ότι τα πράγματα είναι εντάξει μόνο και μόνο επειδή οι μετοχές ανεβαίνουν», δήλωσε ο Kasper Elmgreen, επικεφαλής μετοχών της Amundi.

«Έχουμε τώρα μια πολύ μεγάλη πεποίθηση ότι η ανθεκτικότητα του 2022 θα σπάσει. Η αγορά δεν έχει ακόμη εκτιμήσει το μέγεθος των υποβαθμίσεων των κερδών που θα ακολουθήσει».

Οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, τα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού και η επιταχυνόμενη επαναλειτουργία της Κίνας ενίσχυσαν το κλίμα, με τον δείκτη Euro Stoxx 50 να σημειώνει άνοδο 27% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου. Τα μετρητά αρχίζουν επίσης να ρέουν πίσω στα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια μετά από σχεδόν ένα χρόνο εξαγορών.

Ωστόσο, οι κορυφαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων παραμένουν επιφυλακτικοί και τα στοιχεία συναλλαγών υποδηλώνουν ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής οφείλονται σε shortsellers που καλύπτουν θέσεις.

Οι αναλυτές στρατηγικής του BlackRock Investment Institute είπαν ότι η αισιοδοξία για το χρηματιστήριο έχει έρθει πολύ νωρίς, ενώ εκείνοι της Goldman Sachs Group Inc. και της Bank of America Corp. προειδοποιούν ότι το καλύτερο μέρος του ράλι του 2023 μπορεί να έχει ήδη τελειώσει.

Οι πέντε κορυφαίοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση τις ευρωπαϊκές μετοχές:

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο έλεγχος της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζει να απειλεί την οικονομική ανάπτυξη. Ενώ ένας ηπιότερος χειμώνας βοήθησε την περιοχή να αποφύγει μια ενεργειακή κρίση αυτή τη φορά, μπορεί να χρειαστεί περισσότερη πολιτική παρέμβαση εάν η Ρωσία σταματήσει τον εφοδιασμό.

Πλήγμα στα κέρδη

Οι traders έχουν μειώσει τις προβλέψεις για τα κέρδη κατά την περίοδο αναφοράς, με ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές να ζητούν ακόμη βαθύτερες περικοπές στο πλαίσιο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Με τη χαλάρωση του πληθωρισμού, οι εταιρείες δυσκολεύονται επίσης να αυξήσουν τις τιμές σε μια περίοδο που η ζήτηση επιβραδύνεται.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας σε όλους τους κλάδους.

Νομισματική πολιτική

Τα τελευταία μηνύματα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι να δουν μια πιο ουσιαστική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, οι επενδυτές μετοχών είναι αισιόδοξοι για μια ήπια προσγείωση για την οικονομία και μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

Αυτή η ασυμφωνία οδήγησε τις μετοχές να κινούνται σε συγχρονισμό με τα ομόλογα – όπου οι επενδυτές επικεντρώνονται σε μια ύφεση – και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των μετοχών εάν η ΕΚΤ παραμείνει στην επιθετική πορεία για περισσότερο.

Το σενάριο της ύφεσης

Ορισμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, λένε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφύγει εντελώς την ύφεση φέτος, επικαλούμενοι ενδείξεις ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης και αποτροπής της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, άλλοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

«Περιμένουμε μια απότομη απώλεια της δυναμικής ανάπτυξης ως απάντηση στην επιθετική νομισματική σύσφιξη, αλλά οι αγορές το προεξοφλούν μέχρι στιγμής αυτό», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Sebastian Raedler. Βλέπει μια πτωτική κίνηση σχεδόν 20% για τον δείκτη Stoxx 600 καθώς τα δεδομένα αρχίζουν να δείχνουν πιο αργή ανάπτυξη.

Ανώμαλη επαναλειτουργία της Κίνας

Με την πρώιμη αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Κίνας από τα lockdown που σχετίζονται με την Covid τώρα να έχουν κοστίσει, η πορεία μπροστά μπορεί να είναι δύσκολη. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο πληθυσμός συρρικνώνεται για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες και η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές ειδών πολυτελείας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι ανθρακωρύχοι είναι μεταξύ των βιομηχανιών που αναμένεται να χάσουν τα περισσότερα εάν η ανάκαμψη είναι πιο αργή από την αναμενόμενη, καθώς εξαρτώνται από την Κίνα για σημαντικό μέρος των πωλήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές