Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο,  λόγω μεγαλύτερης αισιοδοξίας σε όλους τους κλάδους, εκτός από τις κατασκευές, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεταξύ των καταναλωτών και των εταιρειών να προβλέπουν απότομη πτώση.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξήθηκε στις 99,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, πάνω από το ανοδικά αναθεωρημένο 97,1 τον Δεκέμβριο — την υψηλότερη τιμή του δείκτη από τον Ιούνιο του 2022.

Η αυξανόμενη αισιοδοξία υπογραμμίζει τις προσδοκίες ότι μια αναμενόμενη οικονομική ύφεση στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, εάν υπάρξει  είναι πιθανό να είναι ρηχή, παρά τις κρίσεις των τιμών της ενέργειας και του κόστους ζωής και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η μηνιαία έρευνα της Επιτροπής έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών μειώθηκαν στο 17,7 τον Ιανουάριο από 23,2 τον Δεκέμβριο, πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 20,0, μια τάση που είναι πιθανό να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία άνοιξε έναν επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων για να τιθασεύσει τις τιμές.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι η αισιοδοξία στη βιομηχανία αυξήθηκε στο 1,3 από -0,6 τον Δεκέμβριο και στις υπηρεσίες σε 10,7 από 7,7. Η διάθεση των καταναλωτών βελτιώθηκε στο -20,9 τον Ιανουάριο από -22,1 και στον κλάδο λιανικής στο -0,8 από -2,7.

Επιστρέφει σε αναπτυξιακό έδαφος η επιχειρηματική δραστηριότητα

Υπενθυμίζεται ότι και η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε σε αναπτυξιακό έδαφος τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ακόμα ένα σημάδι ότι η ύφεση μπορεί να είναι μην είναι τόσο βαθιά όσο αρχικά εκφράζονταν φόβοι και ότι μπορεί τελικά να τη γλιτώσει.

Αυτό αποτυπώνεται στον σύνθετο δείκτη υπευθύνων αγορών PMI της S&P Global, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος πρώτο μήνα του 2023 ανέβηκε στο 50,2 από το 49,3 του Δεκεμβρίου. Ακόμα μεγαλύτερη αξία αποκτά η εξέλιξη αυτή, εάν ληφθεί υπόψη ότι είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο και έπειτα, που ο δείκτης ήταν πάνω από το ορόσημο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ενώ ξεπέρασε και την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, για 49,8 μονάδες.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της έρευνας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Κρις Γουίλιαμσον, δήλωσε: «Η έρευνα φέρνει αναμφίβολα ευπρόσδεκτα νέα , υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε ύφεση είναι πιθανό να είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως και ότι μια ύφεση μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί εντελώς».

Αύξηση προσλήψεων

Ενδεικτικό ότι οι επιχειρήσεις αρχίζουν να αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομικής τους κατάστασης και της οικονομίας γενικότερα είναι το γεγονός ότι οι προσλήψεις εργαζομένων αυξήθηκα με ταχύτερο ρυθμό. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στο υψηλό τριών μηνών στο 52,5 από 51,9 τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή