Απάντηση στην έκθεση Hindenburg Research δίνει ο ινδικός όμιλος Αντάνι, εκδίδοντας μια λεπτομερή ανακοίνωση ως αντίδραση στην καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων στις μετοχές του, αναφέροντας ότι συμμορφώνεται με την εκάστοτε τοπική νομοθεσία, ενώ προέβη και στις απαραίτητες σχετικές αποκαλύψεις.

Ο όμιλος Αντάνι επισημαίνει ότι η έκθεση που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Hindenburg Research είχε στόχο να στηρίξει το σορτάρισμα στο οποίο προέβη η τελευταία προκειμένου να εγγράψει κέρδη, χωρίς να επικαλείται στοιχεία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Hindenburg Research οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τη μετοχή του ομίλου, κατακρημνίζοντας την προηγούμενη εβδομάδα τον μέχρι πρόσφατα τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη στην έβδομη θέση της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes.

«Βουτιά» μετοχών

Οι περισσότερες μετοχές του ομίλου Adani συνεχίζουν τις μεγάλη τους πτώση παρά την απάντηση της εταιρείας, κάτι που σημαίνει ότι απέτυχε να κατευνάσει τους επενδυτές των οποίων οι απώλειες στην αγορά έχουν πλέον αυξηθεί στα 65 δισ. δολάρια σε τρεις ημέρες!

Η Flagship Adani Enterprises, η οποία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη δοκιμασία αυτή την εβδομάδα, σημείωσε άνοδο 3%. Ωστόσο, απείχε από τα αρχικά κέρδη έως και 10%, ενώ παρέμεινε χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή προσφοράς.

Η Adani Transmission (ADAI.NS) και η Adani Total Gas (ADAG.NS) σημείωσαν βουτιά 20% η καθεμία τη Δευτέρα, ενώ η Adani Green Energy (ADNA.NS) σημείωσε πτώση 16%. Διολίσθηση 1,1% σημείωσαν τα λιμάνια και η Ειδική Οικονομική Ζώνη Αδανών (ΑΠΣΕ.ΝΣ).

Η απάντηση

Η απάντηση του ομίλου Adani έρχεται την ώρα που η ναυαρχίδα του Ινδού δισεκατομμυριούχου Adani Enterprises έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προσφοράς μετοχών αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, η οποία έχει προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά επισκιάστηκε από την έκθεση της Hindenburg, η οποία ήγειρε ανησυχίες για το χρέος του ομίλου και την αξιοποίηση φορολογικών παραδείσων.

Έτσι, μετά την πτώση της Παρασκευής, η μετοχή της Adani Enterprises κατρακύλησαν κάτω από την τιμή έκδοσης, εγείροντας αμφιβολίες για την επιτυχία της προσφοράς μετοχών.

Γκαουτάμ Αντάνι: Ιδού ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας για το 2022

«Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από εμάς με οντότητες που τελούν ως ‘συνδεδεμένα μέρη’ βάσει των νόμων και των λογιστικών προτύπων της Ινδίας έχουν γνωστοποιηθεί δεόντως από εμάς», αναφέρει ο όμιλος Αντάνι στην 413 σελίδων απάντησή του που δημοσιεύθηκε αργά την Κυριακή.

«Αυτή βρίθει στοιχείων σύγκρουσης συμφερόντων και αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία ψευδών κινήτρων προκειμένου να επιτρέψει στη Hindenburg, γνωστή ως short seller, να εξασφαλίσει τεράστιο οικονομικό κέρδος με άδικα μέσα σε βάρος αμέτρητων επενδυτών», προσθέτει στην απάντησή του ο ινδικός όμιλος για την έκθεση.

Η έκθεση

Στην έκθεσή της η Hindenburg Research αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ο όμιλος Αντάνι χρησιμοποιεί τις υπεράκτιες επιχειρήσεις που διαθέτει σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Μαυρίκιος και τα νησιά της Καραϊβικής, προσθέτοντας ότι ορισμένα funds και εταιρείες-κελύφη κατέχουν «κρυφά» μετοχές στις εισηγμένες εταιρείες του Adani.

Η έκθεση οδήγησε τον όμιλο να προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της Hindenburg, η οποία απάντησε την ίδια μέρα ότι θα χαιρετίσει μια τέτοια κίνηση.

Στην έκθεσή της η Hindenburg ανέφερε επίσης ότι πέντε από τις επτά μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του ομίλου Αντάνι παρουσιάζουν δείκτη γενικής ρευστότητας, ο οποίος μετρά τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία μείον τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, κάτω του 1, που υποδηλώνει «αυξημένο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ρευστότητας».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι σημαντικότερες εισηγμένες εταιρείες του ομίλου βαρύνονται με σημαντικά χρέη, που έχουν θέσει σε επισφαλή οικονομική βάση ολόκληρο τον όμιλο και ότι οι μετοχές επτά εισηγμένων εταιρειών του ομίλου εμφανίζουν περιθώριο πτώσης 85%.

Ο όμιλος Αντάνι στην απάντησή του αναφέρει ότι την τελευταία δεκαετία, οι εταιρείες του ακολουθούν μια πορεία «συνεχούς απομόχλευσης».

Υπεράσπιση

Ακόμη, υπερασπιζόμενος την πρακτική ενεχυρίασης μετοχών των βασικών μετόχων του ο όμιλος Αντάνι αναφέρει ότι η άντληση χρηματοδότησης έναντι εξασφαλίσεων σε μετοχές αποτελεί κοινή πρακτική παγκοσμίως και ότι τα δάνεια χορηγούνται από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τράπεζες μετά από ενδελεχείς πιστωτικές αναλύσεις.

Ο όμιλος προσθέτει ότι το σύστημα γνωστοποιήσεων της Ινδίας είναι αυστηρό και οι δεσμευμένες θέσεις υποστηρικτών του σε εταιρείες χαρτοφυλακίου έχουν μειωθεί από άνω του 50% που ήταν τον Μάρτιο του 2020 σε ορισμένες εισηγμένες μετοχές, σε λιγότερο από 20% τον Δεκέμβριο του 2022.

Η απάντηση του ομίλου Αντάνι περιλαμβάνει περισσότερες από 350 σελίδες παραρτημάτων με αποσπάσματα από ετήσιες οικονομικές εκθέσεις των εταιρειών του ομίλου, γνωστοποιήσεις και προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

Ισχυρισμοί

Σύμφωνα με τον όμιλο, η Hindenburg ζητά απαντήσεις επί 88 ερωτημάτων που θέτει στην έκθεσή της, αλλά 65 από αυτά αφορούσαν θέματα που περιλαμβάνονταν στις ετήσιες εκθέσεις των εταιρειών του ομίλου.

Τα υπόλοιπα ερωτήματα, σύμφωνα με τον όμιλο Αντάνι, αφορούν μετόχους και τρίτα μέρη, και ορισμένα αποτελούν αβάσιμους ισχυρισμούς που βασίζονται σε φανταστικά γεγονότα.

Ο όμιλος Αντάνι απαντά επίσης στους ισχυρισμούς της Hindenburg σχετικά με τους ελεγκτές της εταιρείας, τονίζοντας ότι «όλοι αυτοί οι ελεγκτές που έχουν προσληφθεί από εμάς έχουν δεόντως πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς».

Σε ξεχωριστή δήλωση την Κυριακή, ο οικονομικός διευθυντής του Adani Group Jugeshinder Singh δήλωσε ότι είναι επικεντρωμένος στην πώληση μετοχών και είναι βέβαιος ότι θα πετύχει. Είπε επίσης ότι οι βασικοί επενδυτές της έχουν δείξει πίστη και παραμένουν σε αυτό το κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή