Το 2022 ήταν προφανώς μία καταπληκτική χρονιά για τον Γκαουτάμ Αντάνι, ο οποίος έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας εκθρονίζοντας τον Μουκές Αμπάνι. Σημειώνεται ότι ο Αμπάνι είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη του Bloomberg.

Ο κύριος Αντάνι κατάφερε να προσθέσει το ποσό των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περιουσία του το 2022, τη στιγμή που οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι εμφάνιζαν απώλειες.

Ο Γκαουτάμ Αντάνι είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ο οποίος ξεκίνησε το κτίσιμο της περιουσίας του σαν έμπορος διαμαντιών στην Μουμπάι τη δεκαετία του 1980, ενώ αργότερα ξεκίνησε να εμπορεύεται… άνθρακα.

Ο Ινδός μεγιστάνας που επενδύει μυθικά ποσά στις ΑΠΕ

Αυτή η ενασχόληση με την ενέργεια ήταν μία από τις αιτίες της φετινής ώθησης σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που οδήγησε τις τιμές στα ύψη.

Το μυστικό στις επιχειρηματικές συμφωνίες

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, άλλη ήταν η αφορμή που τα έσοδά του εκτοξεύτηκαν. Ο κύριος Αντάνι ήταν ο άνθρωπος που έκλεισε τις περισσότερες επιχειρηματικές συμφωνίες φέτος στην περιοχή της Ασίας. Αγόρασε μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής της Holcim στην Ινδία (η Holcim είναι ελβετική πολυεθνική που κατασκευάζει οικοδομικά υλικά – έχει παρουσία σε περίπου 70 χώρες και απασχολεί περίπου 72.000 υπαλλήλους), ένα λιμάνι στο Ισραήλ ενώ ξεκίνησε και μια επιτυχημένη εξαγορά του τηλεοπτικού σταθμού NDTV, ένα από τα λίγα μέσα ενημέρωσης στην Ινδία που μπορούν να επικρίνουν τις επιλογές της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι μετοχές των εταιρειών του Γκαουτάμ Αντάνι δεν ήταν άτρωτες στην αστάθεια που προκαλούσαν ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η ευρύτερη οικονομική κατάσταση, ωστόσο η άνοδος ήταν συνολική, ωθώντας την άνοδό του.

Η ενδυνάμωση του Adani Group

Από τις έξι εισηγμένες εταιρείες του Adani Group, οι πέντε μετρούν άνοδο που ξεπερνά το 1.000% (ή και πολύ παραπάνω) από τον Απρίλιο του 2020, με αποτέλεσμα η περιουσία του Ινδού βιομήχανου να έχει εκτοξευτεί κατά 61 δισ. δολάρια μέσα στην τελευταία χρονιά. Η άνοδος αυτή είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από ότι κατάφερε οποιοσδήποτε άλλος επιχειρηματίας της λίστας του Bloomberg.

Ο πολυσχιδής όμιλος του Αντάνι δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους, από τις κατασκευές και τις πρώτες ύλες έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα media και την διαχείριση λιμανιών και αεροδρομίων. Χαρακτηριστικά είναι ο νούμερο ένα όμιλος της Ινδίας σε εξόρυξη άνθρακα και παραγωγή θερμικής ενέργειας και η κορυφαία εταιρεία διακίνησης φυσικού αερίου. Μόνο τη φετινή χρονιά έχει επιδοθεί σε ένα ράλι εξαγορών που επέκτεινε περαιτέρω το φάσμα της δραστηριοποίησης του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή