Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault και η ιαπωνική εταίρος της Nissan Motor, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στις 6 Φεβρουαρίου να αποκαλύψουν επίσημα μια συμφωνία για την αναμόρφωση της συμμαχίας, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Οι ηγέτες των δύο εταιρειών συναντήθηκαν μέσω βιντεοκλήσης την περασμένη Πέμπτη μετά από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων σχετικά με τον τρόπο επαναφοράς της μακροχρόνιας συνεργασίας τους. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι επελέγη αυτή η μορφή επικοινωνίας, αντί να ταξιδέψουν στην Ιαπωνία ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault Λούκα ντε Μέο και ο Πρόεδρος Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ, καθώς συνομιλίες έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις από τον Οκτώβριο, όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Λούκα Ντε Μέο, πήγε στην Ιαπωνία για να συναντήσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nissan, Μακότο Ουτσίντα.

Σύμφωνα με το Reuters, η συνάντηση της Πέμπτης έληξε «χωρίς κανένα πρόβλημα», αλλά υπήρχαν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που έπρεπε να διερευνηθούν.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο εταιρειών και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι απίθανο να διακοπούν. Αλλά είπε επίσης ότι η ημερομηνία της 6ης Φεβρουαρίου για μια επίσημη ανακοίνωση δεν είναι ακόμα «γραμμένη στην πέτρα».

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών θα πρέπει να εγκρίνουν μεμονωμένα μια πιθανή συμφωνία.

Nissan: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το νέο deal με Renault

Η νέα εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων

Η Renault επιδιώκει να πείσει τη Nissan να επενδύσει σε μια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων που δεν θα σχετίζεται με τις δραστηριότητές της, ενώ η Nissan από τη μεριά της ζητά από τη Renault να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος του 43% των μετοχών της στη Nissan, ώστε να τεθεί η 23χρονη συμμαχία τους σε πιο ισότιμη βάση.

Εάν οι προτάσεις της Renault ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της Nissan για την τεχνολογία της, οι δύο πλευρές θα είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία για το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της συνεργασίας τους, αν και παραμένουν βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επένδυσης της Nissan στη νέα επιχείρηση ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της Renault, με την κωδική ονομασία Ampere , ανέφεραν οι πηγές.

Τα πέντε νέα έργα

Οι δύο εταιρείες αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν πέντε κοινά έργα για την επανέναρξη της συμμαχίας, που καλύπτουν την κατασκευή, την τεχνολογία και την περαιτέρω γεωγραφική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, είπε μια από τις πηγές στο Reuters.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι ήδη ανακοινωθέντες συμφωνίες για την παραγωγή του διαδόχου του Nissan Micra σε εργοστάσιο της Renault στη Γαλλία και το νέο ASX και το Colt της Mitsubishi Motors Corp της Mitsubishi Motors Corp στα εργοστάσια της Renault στην Ισπανία και την Τουρκία θα θεωρηθούν μέρος αυτών των πέντε έργων.

Η μελλοντική μορφή της γαλλο-ιαπωνικής συμμαχίας έχει επιπτώσεις και στις δύο εταιρείες καθώς και στη Mitsubishi Motors. Υπογραμμίζει επίσης πώς η τεράστια τεχνολογική ανατροπή στην αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάζει τις εταιρείες να συνεργαστούν και να ανταγωνιστούν έναν ιλιγγιώδη αριθμό νεοεισερχόμενων και εταιρειών τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ