Ζημιά ρεκόρ ύψους 25,8 δισ. δολαρίων (202,4 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ) κατέγραψε το επενδυτικό ταμείο του Χονγκ Κονγκ (HKMA), το έτος που μας πέρασε, επηρεασμένο από το ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν.

«Μέσα σε αυτό το σκληρό επενδυτικό περιβάλλον πέρυσι, πολλά επενδυτικά κεφάλαια παρουσίασαν δυσμενή αποτελέσματα και κατέγραψαν ζημίες διαφορετικού βαθμού. Αν και το ταμείο δεν μπορούσε να μείνει αλώβητο, η επενδυτική ζημιά που υπέστη, ήταν σχετικά μικρότερη σε σύγκριση με την απόδοση των κύριων δεικτών της αγοράς και των αμοιβαίων κεφαλαίων μικτού ενεργητικού,» δήλωσε ο Έντι Γιούε, Διευθύνων Σύμβουλος του επενδυτικού ταμείου.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τη Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ, το ταμείο έχασε 10,30 δισ. δολάρια από το χαρτοφυλάκιό του με εγχώριες και ξένες μετοχές, ενώ το έλλειμμά του σε ομόλογα ανήλθε στα 6,80 δισ. δολάρια.

Οι μεγάλες απώλειες προέκυψαν, παρά το γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο είχε κέρδη ύψους 9,75 δισ. δολαρίων.

Τα χάμστερ στέλνουν σήμα κινδύνου για την οικονομία του Χονγκ Κονγκ

Αβεβαιότητα για το μέλλον

«Κοιτάζοντας το μέλλον το 2023, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές αβεβαιότητες και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να παραμείνουν ασταθείς», συνέχισε ο Γιούε. «Οι νομισματικές πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις επενδυτικές προοπτικές και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα δίνουν μεγάλη προσοχή στα κορυφαία επιτόκια πολιτικής που ορίζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες».

Το HKMA αξίας 510 δισ. δολαρίων συγκλονίστηκε πέρυσι από την παγκόσμια πτώση των μετοχών και την αύξηση των επιτοκίων. Οι απώλειες έρχονται την περίοδο που το οικονομικό κέντρο της Κίνας, προσπαθεί να «επουλώσει τις πληγές του» μετά τον ακρωτηριασμό που έχει υποστεί η τοπική οικονομία λόγω αυστηρών ελέγχων Covid-19 που πραγματοποιούνται από την έναρξη της πανδημίας.

Τα βασικά στοιχεία

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι επιδόσεις των βασικών στοιχείων του HKMA ήταν:

  • Απώλειες 2,49 δισ. δολαρίων στις μετοχές του Χονγκ Κονγκ
  • Απώλειες 7,81 δισ. δολαρίων σε άλλες μετοχές
  • Απώλειες 6,80 δισ. δολαρίων σε ομόλογα
  • Αρνητικό αποτέλεσμα μετατροπής νομισμάτων ύψους 5,12 δισ. δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία εκτός του τοπικού συναλλάγματος
  • Άλλες επενδύσεις ύψους 3,61 δισ. δολάρια
  • Ποσοστιαία μείωση ύψους 4,4% στην απόδοση επένδυσης καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη χρονιά μετά το -5,6% το 2008

«Παρά το περίπλοκο και απαιτητικό επενδυτικό περιβάλλον, το ταμείο θα παραμείνει αφοσιωμένο στην αρχή της διατήρησης του κεφαλαίου σε πρώτο επίπεδο, διατηρώντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη,» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι το ταμείο στοχεύει στη διακοπή του καθεστώτος σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας της πρώην βρετανικής αποικίας, αξιοποιώντας το για να υπερασπιστεί την πρόσδεση του δολαρίου Χονγκ Κονγκ με το δολάριο των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως