Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια έχει «δεσμεύσει» την Ευρώπη σε έναν δρόμο δαπανηρών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, μια νέα έκθεση από τον πετρελαϊκό γίγαντα BP λέει ότι αυτό δεν χρειάζεται αναγκαστικά η μοίρα της Γηραιάς Ηπείρου. «Ο βαθμός στον οποίο η απώλεια των εξαγωγών του ρωσικού αγωγού οδηγεί την ΕΕ να προμηθεύεται εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου εξαρτάται από το πόσο επιτυχής είναι η πολιτική μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο», ανέφερε η BP στο Energy Outlook 2023.

Πόσο «πληρώνει» η Ευρώπη την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Στους top εισαγωγείς LNG η Ελλάδα

Από τη στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο προκάλεσε ενεργειακή κρίση, το LNG ήταν ένα ζωτικής σημασίας καύσιμο για την Ευρώπη.

Οι αυξανόμενες εισαγωγές του υγροποιημένου φυσικού αερίου ξαναγέμισαν τις δεξαμενές, αυξάνοντας τα αποθέματα στις χώρες της ΕΕ, ακόμη και όταν η Ρωσία πήρε την απόφαση να κλείσει τις στρόφιγγες αερίου μέσω των αγωγών που διέσχιζαν την ήπειρο. Αυτά τα άφθονα αποθέματα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ο λόγος που τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχουν μείνει ζεστά και φωτισμένα και οι τιμές της ενέργειας έχουν καταγράψη πτώση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως επισημαίνεται, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει σε αυτήν την τροχιά, ολοένα και θα μεγαλώνει η εξάρτησή της στο LNG μακροπρόθεσμα. Μέχρι το 2030, η ήπειρος θα εισαγάγει περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου κάθε χρόνο, μια αύξηση περίπου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από το 2019, σύμφωνα με την BP.

Αυξανόμενη εξάρτηση από το LNG

Με βάση τα ίδια στοιχεία, εάν το μπλοκ εφαρμόσει πλήρως τις πολιτικές για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, οι εισαγωγές LNG στην αρχή της επόμενης δεκαετίας θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες από το 2019, ακόμη και χωρίς ρωσικές προμήθειες.

Ταχύτερα κέρδη στην ενεργειακή απόδοση και ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2030 θα είναι περίπου 50% κάτω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την BP. «Η μείωση της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη από την απώλεια των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, υποδηλώνοντας ότι το επίπεδο των εισαγωγών LNG που απαιτείται για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ το 2030 θα είναι χαμηλότερο από το 2019».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Spencer Dale, η BP επισημαίνει ότι δεν κάνει προβλέψεις για το τι θα συμβεί, απλώς σκιαγραφεί πιθανά σενάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η αυξανόμενη εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «είναι πιθανό να επιταχύνει τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια