Οι υγειονομικές αρχές στη νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας,  Σιτσουάν, αποφάσισαν να επιτρέψουν σε ανύπαντρους/ες να δημιουργήσουν οικογένεια και να απολαύσουν προνόμια που μέχρι πρότινος προορίζονταν μόνο για παντρεμένα ζευγάρια, σε μια τελευταία προσπάθεια ανάσχεσης και αντιστροφής της τάσης μείωσης του ποσοστού γεννήσεων.

Η κυβέρνηση ορίζει ότι μόνο οι παντρεμένες γυναίκες επιτρέπεται να γεννούν νόμιμα, αλλά με τα ποσοστά γάμων και γεννήσεων να έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, οι αρχές σε πολλές κινεζικές επαρχίες προχωρούν σε αναθεώρηση του νόμου του 2019, ώστε να καλύπτουν και τους/τις ανύπαντρους/ες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Η δημογραφική παρακμή της Κίνας μπορεί να είναι ευλογία, και όχι καταστροφή

Από τις 15 Φεβρουαρίου, τα παντρεμένα ζευγάρια και όλα τα άτομα που θέλουν απογόνους θα επιτρέπεται να εγγράφονται στα μητρώα της πέμπτης πιο πυκνοκατοικημένης επαρχίας της Κίνας, χωρίς να υπάγονται σε ανώτατο όριο τέκνων.

Το μέτρο αποσκοπεί στην «προώθηση της μακροπρόθεσμης και ισόρροπης ανάπτυξης του πληθυσμού», ανέφερε η επιτροπή υγείας του Σιτσουάν σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.

Μέχρι τώρα, η επιτροπή επέτρεπε να εγγράφονται στα τοπικά μητρώα μόνο παντρεμένα ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν έως και δύο παιδιά.

Κίνητρα για την αύξηση του πληθυσμού

Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, μια ιστορική στροφή που αναμένεται να εγκαινιάσει μια περίοδο πτώσης. Αυτή η προοπτική ωθεί τις αρχές να αναπτύξουν κίνητρα και μέτρα για την τόνωση του πληθυσμού.

Ένα εθνικό σύστημα μητρώων για ζευγάρια που μπορούν να εγγραφούν στις τοπικές αρχές προβλέπει την ασφάλιση της μητρότητας για την κάλυψη των ιατρικών λογαριασμών, ενώ επιτρέπει στις παντρεμένες γυναίκες να διατηρούν τον μισθό τους κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.

Αυτά τα οφέλη θα επεκταθούν τώρα και σε ανύπαντρες γυναίκες αλλά και άνδρες στο Σιτσουάν, το οποίο κατέχει την έβδομη θέση στη χώρα όσον αφορά τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ή περισσότερο από το 21% του πληθυσμού του, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Μεγάλο μέρος της δημογραφικής ύφεσης της Κίνας προέρχεται από την πολιτική της για το ένα παιδί που επιβλήθηκε μεταξύ 1980 και 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης