Εποχές… 2019 ζει το εμπόριο. Τουλάχιστον όσον αφορά τους «μεγάλους παίκτες» του, δηλαδή τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές αλυσίδες

·      Οι μικρότεροι και μεμονωμένοι επαγγελματίες εξακολουθούν, σε γενικές γραμμές, να ζορίζονται από τον ανταγωνισμό.

·      Γιατί υπάρχουν πάντοτε και οι εξαιρέσεις. Όπως κάποιες μπουτίκ στο Κολωνάκι και σε άλλα πλούσια προάστια των Αθηνών που όπως μαθαίνουμε τα πάνε περίφημα.

·      Παρά τις γενικότερες δυσκολίες που υπάρχουν, πληροφορούμαστε πως οι πωλήσεις των ισχυρών ομίλων κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

·       «Πάμε πολύ καλά… καμία σχέση με τον περσινό Ιανουάριο που θέλουμε να ξεχάσουμε…», σημειώνει έμπειρος επιχειρηματίας του χώρου.

·      Και αυτό, όπως λέει, χωρίς να χρειαστεί να προβούν σε ακραίες προσφορές που θα πλήγωναν την κερδοφορία τους.

·      Βέβαια δεν λείπουν οι έξτρα μειώσεις τιμών που παραδοσιακά γίνονται τα σαββατοκύριακα την περίοδο των εκπτώσεων.

·      Άλλωστε ένα επιπλέον κίνητρο πάντα βοηθάει, ώστε να κατέβει περισσότερος κόσμος στις εμπορικές πιάτσες…

·      Πάντως όσο θα πλησιάζουμε στο τέλος Φεβρουαρίου τα ποσοστά των εκπτώσεων θα μεγαλώνουν, προκειμένου να ξεστοκάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο εμπόρευμα…

·      Υπάρχουν καταναλωτές που περιμένουν τις προσφορές της τελευταίας στιγμής (ή «last minute sales» όπως λέγονται στην αργκό της αγοράς).

·      Επιτρέψτε μας πάντως μια μικρή διαπίστωση.

·      Είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που δεν υπάρχει τόσο πολύ γκρίνια…

·      Όχι ότι εξαλείφθηκε τελείως, αλλά που δεν εκδηλώνεται με τόση ένταση. Τουλάχιστον όσο εμείς παρακολουθούμε την αγορά (και πιστέψτε μας είναι αρκετά χρόνια).

·      Η εορταστική κίνηση φαίνεται να έπαιξε ρόλο, αφού έδωσε βαθιά ανάσα σε όλους, μικρούς και μεγάλους…

————————————————————————

 «Σαμπάνια» Κυρ Γιάννη made in Αμύνταιο…

·      Στο Αμύνταιο μετατοπίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας «Κυρ Γιάννη».

·      Όπως μαθαίνουμε, η οινοποιία του Γιάννη Μπουτάρη (πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης) δρομολογεί την επέκταση της δυναμικότητας του οινοποιείου που διατηρεί στην περιοχή της Φλώρινας.

·      Πρόκειται για ένα project προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, το οποίο υπολογίζεται να υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας με τετραετίας.

·      Στόχος, πληροφορούμαστε, είναι η επένδυση να ενταχθεί σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας (πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου).

·      Ενδεικτικό της έμφασης που δίνει η οινοποιεία στο Αμύνταιο είναι και η κυκλοφορία ενός καινούριου αφρώδους κρασιού από τα αμπέλια της περιοχής.

·      Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι από τις πλέον ανερχόμενες στον χώρο του οίνου, με πολλές προοπτικές ανάπτυξης.

·      Ειδικά μεταξύ των νεότερων ηλικιών σε κάποιες χώρες του εξωτερικού λέγεται πως κάνει θραύση…

·      «Go with the flow» (ή επί το ελληνικότερων να ακολουθείς την τάση της εποχής) που λένε και οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξονές…

————————————————————————

«Ασπρίζουν» τα «κόκκινα» και επιστρέφουν στη βάση τους…

·      Σε διαδικασία… ασπρίσματος έχουν εισέλθει όπως μαθαίνουμε αρκετά κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

·      Η ανάπτυξη που καταγράφει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια αρχίζει να διαχέεται παντού, όπως παρατηρεί τραπεζική πηγή που συνομιλεί με την στήλη.

·      Και το… άσπρισμα εκτιμάται πως θα συνεχισθεί και το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να συνεχίσει να μεγαλώνει. Πολύ μεγαλύτερους από της υπόλοιπης Ευρώπης.

·      Δεν είναι τυχαίο, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, ότι ξεκίνησε η διαδικασία… επιστροφής δανείων από τους servicers… στις τράπεζες.

·      Μια τάση που εκτιμάται πως θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια με βάση τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη πίσω από τις κλειστές πόρτες των μεγαλοστελεχών.

·      Άλλωστε, όπως λέει έμπειρος παράγοντας της αγοράς, «δουλεία των τραπεζών είναι να δίνουν δάνεια…

·      Κάτι που πλέον μπορούν να κάνουν πιο άνετα, έχοντας πλέον εξυγιανθεί…

————————————————————————

Δυο «μεταγραφές» που δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στο Δημόσιο

·      Δυο «μεταγραφές» στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα σε κρίσιμες δημόσιες επιχειρήσεις κέντρισαν το ενδιαφέρον της στήλης.

·      Ο λόγος για τους Γιώργο Σπηλιόπουλο και Γρηγόρη Σκλήκα, οι οποίοι ορίστηκαν επικεφαλής CEO σε ΟΑΣΑ και ΕΛΤΑ, αντίστοιχα σε διάστημα λίγων ημερών.

·      Ο τελευταίος μάλιστα ανακοινώθηκε πριν από μερικά 24ώρα.

·      H τοποθέτησή τους σχολιάστηκε αρκετά στην αγορά, με κάποιους να επισημαίνουν τη σημασία να τοποθετούνται σε διευθυντικές θέσεις των δημόσιων επιχειρήσεων στελέχη με διεθνή εμπειρία.

·      Άλλωστε εκσυγχρονισμός και η αύξηση της παραγωγικότητας του Δημόσιου αποτελεί πλέον κοινωνική αναγκαιότητα, όπως ανέφερε πολιτικός παράγοντας που συνομιλεί με την στήλη (έχουμε και τέτοιους…).

·      Ειδικά αυτών που υπάγονται στο Υπερταμείο.

·      Το ερώτημα που αυθόρμητα γεννάται στο μυαλό των περισσότερων είναι κατά πόσον θα αφεθούν οι μάνατζερ που αναλαμβάνουν τα ηνία δημόσιων οργανισμών να παράγουν έργο…

·      Και αυτό γιατί οι παλαιότεροι ημών θυμούνται τι συνέβαινε στις δημόσιες επιχειρήσεις με τους συνδικαλιστές…

·      Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε… και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα έκτοτε.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino