Ρεαλιστικό χαρακτηρίζει τον στόχο για επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η DZ Bank.

Όπως εξηγεί έπειτα και από την αναβάθμιση της Fitch, η χώρα αξιολογείται πλέον μόλις ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από τρεις οίκους αξιολόγησης (Fitch, S&P και DBRS). Μόνο η Moody’s διατηρεί μια αρκετά κριτική στάση, με την αξιολόγηση στο Ba3 και σταθερές προοπτικές.

Οι αναλυτές της DZ Bank, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η αναβάθμιση από τη Fitch αποτελεί καλά νέα για την Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια και μήνες, η Αθήνα εφαρμόζει μία στρατηγική με στόχο την έξοδο από το junk φέτος.

Τα δημοσιονομικά

Η DZ Bank σημειώνει ότι η αναβάθμιση από τη Fitch στηρίχθηκε κυρίως στην περαιτέρω βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης καθώς και στη σημαντική μείωση του ρίσκου στον τραπεζικό κλάδο. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι σημαντικοί για τις αξιολογήσεις και των υπόλοιπων οίκων, εξηγούν οι αναλυτές.

Η καλύτερη των προβλέψεων εκτέλεση του προϋπολογισμού οδήγησε τη Fitch στην θετική αναθεώρηση των σχετικών εκτιμήσεών της, προβλέποντας ότι το χρέος θα πέσει από το 194,5% του ΑΕΠ το 2021 γύρω στο 170% το 2022.

Το επόμενο σημαντικό σημείο είναι η σημαντική μείωση του κινδύνου και η αντίστοιχη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα. Ένας δείκτης αυτού, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων, μειώθηκε στο 9,7% τον Σεπτέμβριο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009.

Τονίζοντας τη θετική αντίδραση των ελληνικών ομολόγων στο άνοιγμα της αγοράς σήμερα, η DZ Bank σημειώνει πως οι επενδυτές δεν εκτιμούν μόνο την αναβάθμιση από τη Fitch, αλλά μάλλον τις προοπτικές για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Παρά τις διαφορές αξιολόγησης, τα 10ετή ελληνικά και ιταλικά ομόλογα διαπραγματεύονται επί του παρόντος σε παρόμοια επίπεδα, με διαφορά μικρότερη από δέκα μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία