
Νέα άνοδο σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία κατά τον Δεκέμβριο του 2022, κάτι το οποίο αποτυπώνει τη συνέχιση της ακρίβειας στο «ράφι» κατά το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όπως προκύπτει μπήκε ένα «φρένο» στην άυξηση συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πάντως, σε ετήσιο επίπεδο η άνοδος έφτασε το 35,1%, δείγμα της εκτόξευσης των τιμών κατά την περυσινή χρονιά.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 16,5% έναντι αύξησης 29,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 2,4% έναντι αύξησης 5,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 35,1% έναντι αύξησης 13,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
ΙΟΒΕ: Μεγάλη αύξηση τζίρου 43% για τη μεταποίηση το τρίτο τρίμηνο
Σύγκριση
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 16,5%, τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 19,5%.
Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 15,6%
Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 2,4%, τον μήνα Δεκέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2022, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 7,7%.
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 0,7%
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:



Latest News

Αναθεωρεί την τιμή στόχο για τη Mytilineos, η EDISON
Οι εκτιμήσεις του χρηματοοικονομικού οίκου για την πορεία της εισηγμένης

Άλμα 17,7% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Ιανουάριο [Πίνακας]
Πώς κινήθηκαν οι επιμέρους κλάδοι

«Πράσινο φως» για επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ για βιομηχανικά πάρκα
Στο πλαίσιο της προκήρυξης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Καλώδια και σωλήνες... made in Greece κατακτούν τις ξένες αγορές
Ποιοι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί εμπιστεύονται τις ελληνικές βιομηχανίες

Σε υψηλό 11μηνου οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Στις 111,5 μονάδες τον Φεβρουάριο από 107,4 μονάδες τον Ιανουάριο

Ισχνή άνοδος 0,4% στον εισαγόμενο πληθωρισμό τον Ιανουάριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία
![Βιομηχανία: Η αποβιομηχάνιση της χώρας μέσα από αριθμούς και επώνυμες μάρκες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/έξω-600x352.jpg)
Από την Pirelli στην Tupperware: Τριάντα χρόνια αποβιομηχάνισης της χώρας [γραφήματα]
Ποια brands και ποιες βιομηχανίες χάθηκαν