Σε τιμή ρεκόρ, 10,7 εκατ. δολάρια, πωλήθηκε πίνακας του ζωγράφου της Αναγέννησης, Μπροντσίνο σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.
Το έργο που απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα που κρατά πένα και φύλλο χαρτιού και, σύμφωνα με μελετητές, είναι αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου, πωλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη που ήταν 3-5 εκατομμύρια δολάρια.
Οι ειδικοί θεωρούν πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μία αυτοπροσωπογραφία του Ιταλού ζωγράφου, σε νεαρή ηλικία, ο οποίος έζησε στην Τοσκάνη κατά την περίοδο της Αναγέννησης.
Το πορτρέτο παρέμενε εδώ και δεκαετίες σε ένα κτίριο γραφείων της γερμανικής κυβέρνησης, ως αγνώστων στοιχείων και στην αρχή οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών είχαν θεωρήσει ότι ήταν ενός άλλου Ιταλού ζωγράφου που δραστηριοποιήθηκε την ίδια εποχή στη Φλωρεντία και τη Ρώμη, του Γιακοπίνο ντελ Κόντε.
Η γερμανική κυβέρνηση επέστρεψε τον πίνακα στην κληρονόμο της αρχικής ιδιοκτήτριας, Ίλσε Χέσελμπεργκερ από το Μόναχο.
Η Χέσελμπεργκερ, που ήταν Εβραία είχε στην κατοχή της τον πίνακα από το 1927 και έδωσε τόσο την περιουσία της, όσο και η συλλογή έργων τέχνης που διέθετε, ως δώρο στους Ναζί για να γλιτώσει από τις διώξεις, γεγονός που δεν έγινε.
Η τελική τιμή του πορτρέτου, μαρτυρά το ενδιαφέρον που υπήρχε από την πλευρά των πλειοδοτών, με τουλάχιστον τέσσερις να το διεκδικούνε. Ο εν λόγω πίνακας είναι πλέον ο ακριβότερος του Μπροντσίνο και ακολουθεί το «Πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα με ένα βιβλίο», που πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2015 για 9,1 εκατομμύρια δολάρια.
Τα έσοδα από την πώλησή του πίνακα θα διατεθούν σε οργανώσεις στήριξης επιζώντων του Ολοκαυτώματος και σε μια εβραϊκή οργάνωση υγειονομικής περίθαλψης, τιμώντας την αρχική του κάτοχο.
Στην ίδια δημοπρασία o πίνακας «Σαλώμη» του Ρούμπενς που απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και ανακαλύφθηκε ξανά μετά από δύο αιώνες, πουλήθηκε για 26,9 εκατ. δολάρια, αριθμός που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη τιμή για τον καλλιτέχνη σε δημοπρασία.
«Αν και σήμερα υπήρξαν πολλές σημαντικές προσφορές στον οίκο Sotheby’s, η πιο αξιοσημείωτη ήταν αυτή του πορτρέτου του Μπροντσίνο, το οποίο πέτυχε ένα νέο ρεκόρ, γεγονός που απεικονίζει μια περαιτέρω ένδειξη της δυναμικής για τους παλιούς δασκάλους υψηλής ποιότητας,» τόνισε ο Κρίστοφερ Απόστλε Επικεφαλής του Sotheby’s Old Master Paintings στη Νέα Υόρκη.
Latest News
Η «κληρονομιά» των οικογενειακών επιχειρήσεων - Τι δείχνει έρευνα της KPMG
Το 45% κορυφαίων οικογενειακών επιχειρήσεων αναφέρει ότι έχει χτίσει μία «ισχυρή κληρονομιά», με την ίδια ομάδα να δηλώνει σημαντικές επιχειρηματικές επιδόσεις
Ακριβές και δυσπρόσιτες οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα [πίνακες]
Τι αναφέρει νέα ανάλυση της σειράς Focus ENA | Oικονομία του Ινστιτούτου ΕΝΑ, η οποία θέτει στο επίκεντρο τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα
Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Πότε πληρώνει… η Αττική Οδός, στη Βουλή η Εγνατία και SPA για ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ο Δημήτρης Πολίτης CEO του ΤΑΙΠΕΔ αποκαλύπτει στον ΟΤ το roadmap των παραχωρήσεων και αποκρατικοποιήσεων
Πού σπουδάζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό
Μετά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που επέφερε το Brexit, η «γεωγραφία» των Ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια έχει αλλάξει σημαντικά
Πώς η επιχειρηματική καριέρα του Στεφ Κάρι ξεπερνά την μπασκετική
Το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο του Στεφ Κάρι με την Under Armour
Η Σελένα Γκόμεζ και επισήμως στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων
Πώς η Σελένα Γκόμεζ έφτασε να κατέχει περιουσία 1,3 δισ. δολάρια
Οι 5 φράσεις που λες στη δουλειά και δείχνουν ότι έχεις ισχυρή προσωπικότητα
Πρόκειται για μόλις λίγες λέξεις που όταν τις χρησιμοποιείς δείχνεις ότι έχεις άποψη και αντίληψη, φυσικά με απόλυτο σεβασμό προς τον συνομιλητή σου
Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. οι ελλείψεις στα 11 πιο κρίσιμα φάρμακα
Τις αιτίες ελλείψεων σε βασικά φάρμακα διερευνά η Ε.Ε. και σχετική έρευνα δείχνει ως κυριότερες αιτίες την έλλειψη πρώτων υλών και την παραγωγή εκτός Ευρώπης
Νέα μόδα της υβριδικής εργασίας το workation
Σύμφωνα με έρευνα της IWG η Αθήνα βρίσκεται στις 25 καλύτερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες
Τι ζητάνε και τι δίνουν οι εργοδότες: Μικρή προϋπηρεσία και χαμηλούς μισθούς
Οι 8 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν εύκολα προσωπικό, λόγω έλλειψης δεξιοτήτων, προϋπηρεσίας ή ενδιαφέροντος