Σε τιμή ρεκόρ, 10,7 εκατ. δολάρια, πωλήθηκε πίνακας του ζωγράφου της Αναγέννησης, Μπροντσίνο σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Το έργο που απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα που κρατά πένα και φύλλο χαρτιού και, σύμφωνα με μελετητές, είναι αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου, πωλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη που ήταν 3-5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ειδικοί θεωρούν πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μία αυτοπροσωπογραφία του Ιταλού ζωγράφου, σε νεαρή ηλικία, ο οποίος έζησε στην Τοσκάνη κατά την περίοδο της Αναγέννησης.

Το πορτρέτο παρέμενε εδώ και δεκαετίες σε ένα κτίριο γραφείων της γερμανικής κυβέρνησης, ως αγνώστων στοιχείων και στην αρχή οι ειδικοί του οίκου δημοπρασιών είχαν θεωρήσει ότι ήταν ενός άλλου Ιταλού ζωγράφου που δραστηριοποιήθηκε την ίδια εποχή στη Φλωρεντία και τη Ρώμη, του Γιακοπίνο ντελ Κόντε.

Η γερμανική κυβέρνηση επέστρεψε τον πίνακα στην κληρονόμο της αρχικής ιδιοκτήτριας, Ίλσε Χέσελμπεργκερ από το Μόναχο.

Η Χέσελμπεργκερ, που ήταν Εβραία είχε στην κατοχή της τον πίνακα από το 1927 και έδωσε τόσο την περιουσία της, όσο και η συλλογή έργων τέχνης που διέθετε, ως δώρο στους Ναζί για να γλιτώσει από τις διώξεις, γεγονός που δεν έγινε.

Η τελική τιμή του πορτρέτου, μαρτυρά το ενδιαφέρον που υπήρχε από την πλευρά των πλειοδοτών, με τουλάχιστον τέσσερις να το διεκδικούνε. Ο εν λόγω πίνακας είναι πλέον ο ακριβότερος του Μπροντσίνο και ακολουθεί το «Πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα με ένα βιβλίο», που πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2015 για 9,1 εκατομμύρια δολάρια.

Τα έσοδα από την πώλησή του πίνακα θα διατεθούν σε οργανώσεις στήριξης επιζώντων του Ολοκαυτώματος και σε μια εβραϊκή οργάνωση υγειονομικής περίθαλψης, τιμώντας την αρχική του κάτοχο.

Στην ίδια δημοπρασία o πίνακας «Σαλώμη» του Ρούμπενς που απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και ανακαλύφθηκε ξανά μετά από δύο αιώνες, πουλήθηκε για 26,9 εκατ. δολάρια, αριθμός που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη τιμή για τον καλλιτέχνη σε δημοπρασία.

«Αν και σήμερα υπήρξαν πολλές σημαντικές προσφορές στον οίκο Sotheby’s, η πιο αξιοσημείωτη ήταν αυτή του πορτρέτου του Μπροντσίνο, το οποίο πέτυχε ένα νέο ρεκόρ, γεγονός που απεικονίζει μια περαιτέρω ένδειξη της δυναμικής για τους παλιούς δασκάλους υψηλής ποιότητας,» τόνισε ο Κρίστοφερ Απόστλε Επικεφαλής του Sotheby’s Old Master Paintings στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι