Στο κατάστημα Burger King στο κέντρο του Χομπς, στο Νέο Μεξικό, μια νέα πινακίδα έχει τοποθετηθεί στο μπροστινό παράθυρο: «Τώρα προσλήψεις: Μάγειες- ταμείες, αιτήσεις εντός!». Παρόμοιες ανακοινώσεις αναρτώνται στην κύρια εμπορική πλατεία της πόλης καθώς και σε επιχειρήσεις όπως Pizza Hut, Little Caesars, T-Mobile, CVS, K-Mart, Quickcuts και Neighborhood Barbershop.

Μια έκρηξη συντελείται σε αυτή την πνιγμένη στη σκόνη και την αφόρητη ζέστη πόλη της ερήμου: η ανεργία βυθίζεται, οι μισθοί εκτινάσσονται στα ύψη και νέα φορολογικά έσοδα ρέουν στα κρατικά ταμεία. Η εξήγηση του παράδοξου φαινομένου βρίσκεται σε μια απότομη αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου από τη λεκάνη Permian, ένα τεράστιο θησαυροφυλάκιο υδρογονανθράκων που εκτείνεται από το δυτικό Τέξας έως το νοτιοανατολικό Νέο Μεξικό.

Πετρέλαιο: Πτώση καταγράφουν οι τιμές του διεθνώς

Παραγωγή σε υψηλό ρεκόρ

Ενώ άλλα κοιτάσματα πετρελαίου των ΗΠΑ βρίσκονται σε πτώση, η παραγωγή του Permian έφτασε σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βοήθησε στην αύξηση των τιμών της ενέργειας. Με 5,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το εν λόγω κοίτασμα αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του πετρελαίου που παράγεται στις ΗΠΑ, ενώ αυτή η ποσότητα υπερβαίνει και την ημερήσια παραγωγή πολλών χωρών του ΟΠΕΚ.

Η παραγωγή αργού στην πολιτεία του Νέου Μεξικού πέρυσι ξεπέρασε και την παραγωγή ολόκληρης της χώρας του Μεξικού. Η ανεργία στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ μειώθηκε από περίπου 6% πριν από ένα χρόνο σε λιγότερο από 2% τον Δεκέμβριο – το χαμηλότερο στην τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τομείς της οικονομίας που πλήττονται από τα αυξανόμενα επιτόκια: οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει σχεδόν 230.000 υπαλλήλους από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το layoffs.fyi, το οποίο συγκεντρώνει τις περικοπές θέσεων εργασίας.

350 γεωτρήσεις σε μία εβδομάδα

Περίπου 1.500 μίλια μακριά από τη Silicon Valley, ο «θόρυβος» στο Permian είναι αισθητός. Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέπτυξαν 350 γεωτρήσεις στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, αυξημένες κατά περίπου ένα πέμπτο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Baker Hughes. Αυτό είχε ως συνέπεια να “ανθίσουν” και άλλες δουλειές, από οδηγούς φορτηγών και μηχανικούς μέχρι καθαριστές ξενοδοχείων και εργάτες οικοδομών.

«Οι περισσότερες από τις θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή έχουν πρώτο μισθό από 15-20 δολάρια την ώρα – και συνήθως οι περισσότερες τείνουν προς πιο υψηλό επίπεδο», λέει ο Σαμ Κόμπ, δήμαρχος του Χομπς. «Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για άτομα που δεν προέρχονται από [προνομιούχες οικογένειες]. Αν δεν είσαι μηχανικός, δεν χρειάζεται να πας στο κολέγιο για να γίνεις εργαζόμενος στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Η κομητεία Λέα, με έδρα το Χομπς παράγει πλέον περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη κομητεία στις ΗΠΑ από πηγάδια που λειτουργούν από διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των εισηγμένων Devon Energy και EOG Resources. Η αυξανόμενη παραγωγή έχει αυξήσει τις φορολογικές εισπράξεις για το Νέο Μεξικό, ιστορικά μια πολιτεία με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στη χώρα. Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει εκτιναχθεί από λιγότερο από 6 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τέσσερα χρόνια σε σχεδόν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ προβλέπονται ενισχύσεις για τις δαπάνες για την εκπαίδευση, τη στέγαση, την υγεία και τις υποδομές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή