Πτωτικά κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και οι ενδείξεις για αύξηση των ρωσικών εξαγωγών αντιστάθμισαν την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και τις ελπίδες για μεγαλύτερη κινεζική ζήτηση.

Το αργό Brent υποχώρησε κατά 94 σεντς ή 1,1% στα 85,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,40 δολάρια ή 1,8% στα 78,28 δολάρια.

Αγορές: Fed και ΕΚΤ δίνουν τον τόνο

Οι καταλύτες της αγοράς

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ενώ την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν αυξήσεις κατά μισή μονάδα από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό το σενάριο θα αποτελούσε σοκ.

Η αγορά δέχτηκε επίσης πιέσεις από τις ενδείξεις για ισχυρή ρωσική προσφορά παρά την απαγόρευση της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G7 που επιβλήθηκε λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα την πρώτη εβδομαδιαία απώλειά τους εδώ και τρεις εβδομάδες.

Εκτός από τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί και η συγκέντρωση την Τετάρτη των βασικών υπουργών της ομάδας του ΟΠΕΚ+ , όπου δεν αναμένεται να αλλάξει η πολιτική για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να τροποποιήσει την πολιτική πετρελαίου, αλλά θα μπορούσε να «εκπλήξει τις αγορές με μια μικρή μείωση», δήλωσε στο Reuters ο χρηματιστής πετρελαίου PVM.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά, με την άνοδο να τροφοδοτείται από την ένταση στη Μέση Ανατολή μετά από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράν.

Ενώ δεν είναι ακόμη σαφές τι συμβαίνει στο Ιράν, οποιαδήποτε κλιμάκωση εκεί έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τη ροή του αργού, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές