Υπ’ αριθμόν ένα «πονοκέφαλο» αποτελεί για τις επιχειρήσεις το υψηλό ενεργειακό κόστος, με το 53,5% των εταιρειών που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα του ΣΕΒ «Business Pulse 2022» να θεωρούν τις υψηλές τιμές του ρεύματος το σοβαρότερο εμπόδιο για την αναπτυξιακή τους πορεία, σε μικροοικονομικό επίπεδο.

Ενδεικτικό της απότομης και σαρωτικής επέλασης της ενεργειακής κρίσης είναι το γεγονός ότι στην έρευνα του 2021 το ίδιο πρόβλημα ιεραρχούσε υψηλά το 28,6% των εταιρειών.

ΣΕΒ – Business Pulse 2022: Αντιμέτωπες με διαχρονικές προκλήσεις οι επιχειρήσεις

Όπως προκύπτει από το Business Pulse 2022 του ΣΕΒ, στον πίνακα των μικροοικονομικών ανησυχιών τη δεύτερη θέση με 31,7% το 2022 (έναντι 27,4% το 2021) καταλαμβάνει η «καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και την επίλυση διαφορών με το κράτος και τους ιδιώτες», ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η πολυνομία και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο με 30,6% (29% το 2021).

Μάλιστα, το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττει τις επιχειρήσεις «οριζόντια», ανεξαρτήτως δηλαδή των σχεδίων τους για την τρέχουσα χρονιά που στην ετήσια έρευνα του ΣΕΒ κατηγοριοποιούνται ως «ανάταξη», «σταθερότητα» και «ανάπτυξη». Για τις εταιρείες που προκρίνουν την ανάταξη το ενεργειακό κόστος αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα σε ποσοστό 58,7%, για αυτές που επιδιώκουν τη σταθερότητα σε ποσοστό 60,7%, ενώ για όσες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη σε ποσοστό 48%.

Αν και για τις τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων η ενεργειακή κρίση αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, το δεύτερο κατά σειρά εμπόδιο σε μικροοικονομικό επίπεδο είναι διαφορετικό ανά κατηγορία. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάταξης θίγονται από την αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και από τον ακριβό τραπεζικό δανεισμό (σε ποσοστό 58,6%), το «ασταθές και ασαφές φορολογικό πλαίσιο» αποτελεί βασικό πρόβλημα για το 59,7% των εταιρειών που βρίσκονται σε διαδικασία σταθεροποίησης, ενώ η «καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και την επίλυση διαφορών με το κράτος και τους ιδιώτες» αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, με 22,5%, για τις εταιρείες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Τα macro-εμπόδια

Όσον αφορά τα προβλήματα σε μακροοικονομικό επίπεδο, στην πρώτη θέση έρχονται οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα – αν και με σημαντική αποκλιμάκωση το 2022 έναντι του 2021 (38,3% έναντι 45,5%). Η επιβάρυνση στην ανταγωνιστικότητα από το ενεργειακό κόστος αποτελεί το δεύτερο σοβαρότερο μακροοικονομικό πρόβλημα των επιχειρήσεων (με 37,3%), ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το ζήτημα των υψηλών φορολογικών – ασφαλιστικών συντελεστών για τα φυσικό πρόσωπα (ποσοστό 32,8%).

Ανά κατηγορία, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα αποτελούν την πρώτη ανησυχία σε μακροοικονομικό επίπεδο τόσο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάταξης (62,9%) όσο και σταθερότητας (68,4%). Ωστόσο, τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης επηρεάζει κυρίως η επιβάρυνση στην ανταγωνιστικότητα από το ενεργειακό κόστος 37%.

Κοινό εμπόδιο τόσο για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία ανάταξης όσο και αυτές που προκρίνουν τη σταθεροποίηση αποτελούν οι υψηλοί φορολογικοί/ασφαλιστικοί συντελεστές για φυσικά πρόσωπα (52,7% και 44,7% αντίστοιχα), ενώ τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης απασχολεί κυρίως το διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον (πόλεμος, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, γεωπολιτικές εξελίξεις) σε ποσοστό 34%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα