Αύξηση 42% (725 τόνοι / 960.000 φιάλες) έναντι της προηγούμενης αμπελοοινικής περιόδου (2021-2022) κατέγραψαν – την τρέχουσα περίοδο 2022-2023 τα κρασιά που έχουν παραχθεί από τα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται/λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα περίοδο, η παραγωγή του οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα έφτασε τους 160 τόνους (213.00 φιάλες) καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 51% έναντι της προηγούμενης αμπελοοινικής περιόδου. Ανάλογη ήταν και η πορεία των οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Πλαγιές Παϊκου» και «Μακεδονία», αφού η παραγωγή τους κινήθηκε θετικά, ξεπερνώντας τους 440 τόνους (580.000 φιάλες), με αύξηση 30% από την περίοδο 2021-2022.

ΥπΑΑΤ: Ξεκινούν αιτήσεις για προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες

Το πολυδυναμικό και ιδιαίτερο Ξινόμαυρο είναι η ποικιλία που κατέχει την πρώτη θέση στους οίνους των οινοποιείων την Π.Ε. Κιλκίς με 234 τόνους και ακολουθούν οι ποικιλίες Cabernet sauvignon με 116 τόνους, Merlot με 96 τόνους και Νεγκόσκα με 65 τόνους.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με τον έλεγχο των Δηλώσεων Παραγωγής Οίνων για την περίοδο 2022-2023 από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με τον οποίο ολοκληρώθηκε η αμπελοοινική περίοδος 2022-2023 για τον αμπελώνα του Κιλκίς.

Χρονιά με θετικό πρόσημο για την ΠΕ Κιλκίς

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, για μία ακόμη χρονιά (2022-2023), ο αμπελώνας του Κιλκίς συνέχισε να εντυπωσιάζει με τις «επιδόσεις» του.

Η χρονιά χαρακτηρίζεται – σε γενικές γραμμές- καλή για την περιοχή της Π.Ε. Κιλκίς τόσο όσον αφορά την ποιότητα, όσο και την ποσότητα των σταφυλιών.

Την έντονη λειψυδρία τους καλοκαιρινούς μήνες που αποτέλεσε το σημαντικότερο κλιματολογικό στοιχείο της ζώνης ακολούθησε μια παρατεταμένη περίοδος βροχοπτώσεων (αρχές Αυγούστου 2022) με τους αμπελοκαλλιεργητές να παρακολουθούν καθημερινά τον αμπελώνα για να προλάβουν εξάρσεις ασθενειών λίγο πριν τον τρύγο. Η έλλειψη βροχοπτώσεων κατά τα μέσα του Σεπτέμβρη επέτρεψε τον «βασιλιά» του Μακεδονικού αμπελώνα, το Ξινόμαυρο, να ωριμάσει χωρίς προβλήματα.

Κατά την διάρκεια του τρύγου στην ΠΕ Κιλκίς υπήρξε έντονη κινητικότητα οινοποιών από όλη την Ελλάδα που θέλησαν να πάρουν σταφύλια από την περιοχή. Ο συνωστισμός αυτός οδήγησε την τιμή των σταφυλιών της Γουμένισσας να ανέβει «σκαλοπάτι» κατά 10-15 λεπτά το κιλό έναντι άλλων περιοχών (όπως Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική, Δράμα, κ.ά), τόσο στα λευκά όσο και στα κόκκινα σταφύλια, με αποτέλεσμα η τιμή πώλησής τους να διαμορφώνεται στα 70 λεπτά/κιλό.

Επιπλέον, το έντονο ενδιαφέρον για σταφύλια της περιοχής αποτυπώνεται στην δήλωση εμπορίας της ομάδας παραγωγών «Εύφορη Γη» στην Γουμένισσα, που άλλαξε την δυναμική της ζώνης. Από τους 739 τόνους σταφυλιών που πούλησε η ομάδα την περίοδο 2019-2020, έφτασε την περίοδο 2022-2023 να εμπορεύεται 1.148 τόνους σταφυλιών, με ποσοστό αύξησης 55% μέσα σε μια τετραετία και μετά από συνεχόμενη αυξητική πορεία.

Πολύ σημαντική και δραστηριοποίηση του Οινοποιείου SSG Ελληνικά Οινοποιεία (πρώην Μπουτάρης Οινοποιητική) που από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προσθέτει 20 τόνους οίνου ΠΟΠ Γουμένισσα στην παραγωγή της ζώνης.

Στα 15 οινοποιεία που λειτουργούν στην Π.Ε Κιλκίς τη χρονιά αυτή προστέθηκε και το οινοποιείο του Περικλή Παπαδόπουλου στον ακριτικό Φανό και σε μια περιοχή που έχει να δώσει πάρα πολλά στα κρασιά του Κιλκίς με τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες που την χαρακτηρίζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO