Ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού αποτελεί η εφαρμογή προειδοποίησης του ΥπΑΑΤ, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ.

Ένας από τους στόχους της εφαρμογής θα είναι να προληφθούν οι καταστροφές, που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ.

Ζωοτροφές: Υπεγράφη η απόφαση ένταξης – Στα 85,94 εκατ. ευρώ η ενίσχυση

Πως θα λειτουργεί

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο «cloud» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.

Έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών

Μιλώντας στην εκδήλωση  για την παρουσίαση της «Εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που θα βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τόσο πριν, όσο και μετά τον παγετό, και ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων.

«Το ΥπΑΑΤ, αναγνωρίζοντας τόσο τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην παραγωγή, κατάφερε  την τριετία 2020-2022, με συστηματική προσπάθεια και μεθοδικότητα, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους. Η αποζημίωση όμως αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό, και όχι προληπτικό και για το λόγο αυτό, το υπουργείο σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ειδικά για την αντιμετώπιση του παγετού ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε ότι η έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών, μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενεργητικής προστασίας με στόχο τη μείωση ή και την αποφυγή του κινδύνου ζημιών. «Οι ζημιές αυτές είναι επιζήμιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το κόστος της αποζημίωσης, όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι χάνουν μέρος της παραγωγής τους», είπε ο υπουργός.

Κλείνοντας τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών. «Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και δίνουμε λύσεις. Θα αγκαλιάσουν αυτή την πληροφόρηση, αυτή την δωρεάν εφαρμογή οι αγρότες μας».

Στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η αποτελεσματικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό και αυτού του εργαλείου. Πρόκειται για μεγάλη προσφορά του ΥπΑΑΤ στους αγρότες. Μακάρι να είχαμε χίλια τέτοια έργα γιατί η Ελλάδα θα ήταν διαφορετικός τρόπος να ζεις». Κάλεσε τους αγρότες να αγκαλιάσουν αυτή την εφαρμογή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO