Αισθητά μικρότερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ στην έναρξη της χρονιάς, στέλνοντας σήμα ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να κατεβάζει στροφές.

Σύμφωνα με την έκθεση ADP National Employment, τον Ιανουάριο του 2023 προστέθηκαν 106.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι εκτιμήσεων για 178.000 νέες θέσεις.

Παράλληλα, τα στοιχεία αναφορικά με τον περασμένο Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, καθώς προστέθηκαν 253.000 νέες θέσεις εργασίας αντί των 235.000 θέσεων της πρώτης ανάγνωσης.

Ωστόσο, η έκθεση της ADP η οποία συντάσσεται σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab, συχνά παρουσιάζει μεγάλου εύρους αποκλίσεις σε σχέση με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας κι αυτό οφείλεται στις διαφορετικές μεθόδους της έρευνας. Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή στις 3 του μηνός.

Οι αναλυτές του Reuters αναμένουν ότι οι νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα θα έχουν αυξηθεί κατά 185.000, από 235.000 νέες θέσεις τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ πέραν της ανακοίνωσης για την εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν τη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με τον καθορισμό των επιτοκίων.

Επί του παρόντος το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται στο εύρος του 4,25%-4,50% το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν με μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας τα επιτόκια στο 4,50%-4,75%.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη διάρκεια του 2022, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 425 μονάδες βάσης από σχεδόν τα μηδενικά επίπεδα, στον πιο επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων από τη δεκαετία του 1980.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή