Ο Πάουελ ξεκίνησε τα καθιερωμένα σχόλια του μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) επιβεβαιώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει «σθεναρά προσηλωμένη» στη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, δίνοντας σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed θα συνεχιστούν,  ενώ τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας πρέπει να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, που είναι η σταθερότητα των τιμών.

«Χωρίς σταθερότητα των τιμών, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν», είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης που σε 3 μέρες κλείνει τα 70 του χρόνια.

Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε «πρώιμο στάδιο» χαλάρωσης του πληθωρισμού

Ο Πάουελ αναγνώρισε μεν ότι υπήρξαν θετικά μηνύματα στις πρόσφατες εκθέσεις για την απασχόληση αν και τα δεδομένα από την αγορά εργασίας παραμένουν ισχυρά τόνισε όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουν.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι ο αποπληθωρισμός που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει εις βάρος της αγοράς εργασίας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε «πρώιμο στάδιο» χαλάρωσης του πληθωρισμού.

Αν και χαρακτήρισε ως «καλή ιστορία» την υποχώρηση των τιμών των αγαθών και την αποδυνάμωση της αγοράς των ενοικιαζόμενων κατοικιών είπε ότι η Federal Reserve δεν βλέπει αποπληθωρισμό.

Αυτό εξάλλου περιγράφεται και στην επίσημη ανακοίνωση της Federal Reserve που άλλαξε από τη αντίστοιχη του Δεκεμβρίου, προσθέτοντας τη φράση ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί αλλά παραμένει υψηλός.

‘Ερχονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός

Παρά την μέχρι τώρα επιθετική αύξηση των επιτοκίων  η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει.

«Θα έλεγα ότι δεν εστιάζουμε σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, αλλά σε βιώσιμες αλλαγές στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Και εκτίμησή μας είναι ότι δεν έχουμε επιτύχει ακόμη μια αρκετά περιοριστική πολιτική, γι’ αυτό και λέμε ότι αναμένουμε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια ακόμα και υψηλότερα του εύρους 5%-5,25% που έθεσε ως «ταβάνι» στις προβλέπεις του Δεκεμβρίου.

Απαντώντας όμως στη συνέχεια σε ερώτηση του Steve Liesman του CNBC είπε  ότι είναι «σίγουρα πιθανό» η Fed να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της κάτω από το 5%. Η τελευταία αύξηση της Fed φέρνει το εν λόγω επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 4,50% έως 4,75%.

Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων για να μειώσει τον πληθωρισμό στο εύρος-στόχο της. «Έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά τεσσεράμισι ποσοστιαίες μονάδες και συζητάμε για μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο που θεωρούμε ότι είναι κατάλληλα περιοριστικό», τόνισε . «Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανώς απαραίτητο; Επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός».

«Πρόωρο να κηρύξουμε νίκη»  έναντι των πληθωριστικών πιέσεων

Ο πληθωρισμός υποχωρεί σε ορισμένους τομείς της αγοράς «μπορούμε τώρα να πούμε  για πρώτη φορά ότι η αποπληθωριστική διαδικασία έχει ξεκινήσει. Μπορούμε να το δούμε πραγματικά στις τιμές των αγαθών μέχρι στιγμής» είπε χαρακτηριστικά αλλά προειδοποίησε ότι  είναι πολύ νωρίς για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να πει ότι η μάχη έχει κερδηθεί. «Θα ήταν πολύ πρόωρο να κηρύξουμε τη νίκη ή να σκεφτούμε ότι το έχουμε πραγματικά καταφέρει».

Η διαδικασία αποπληθωρισμού, είπε, βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, αλλά «η δουλειά δεν έχει τελειώσει». Οι βασικές υπηρεσίες εκτός της στέγασης δεν έχουν ακόμη μπει σε  αποπληθωρισμό, πρόσθεσε.

Μην περιμένετε μείωση επιτοκίων το 2023

Ο Τζερόμ Πάουελ  ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων λέγοντας ότι δεν αναμένει ότι η Fed να μειώσει τα επιτόκια φέτος, όπως προβλέπουν ορισμένοι μεγάλοι στρατηγικοί αναλυτές. «Δεδομένων των προβλέψεων μας, δεν μας βλέπω να μειώνουμε τα επιτόκια φέτος, αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν» είπε.

Επιπλέον ανέφερε ότι «δεν ανησυχεί» για το γεγονός ότι η αγορά ομολόγων αναμένει μία ακόμη μείωση πριν από την παύση, καθώς ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι η Fed.«Εάν δούμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ πιο γρήγορα, αυτό θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής μας, φυσικά» είπε ενώ τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Fed μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% “χωρίς μια πραγματικά σημαντική ύφεση ή μια πραγματικά σημαντική αύξηση της ανεργίας”.

Όσον αφορά την ανάπτυξη εκτιμά ότι θα κινηθεί μεν θετικά αλλά με  «υποτονικό ρυθμό» το 2023.

Η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της Fed

Οι μετοχές ελάχιστα επηρεάστηκαν από την ανακοίνωση της Fed, με τον S&P 500 να υποχωρεί περίπου 0,3%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, ο τίτλος είναι ευαίσθητος στις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας, ενώ η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν αυξημένη ελάχιστα στο 4,094%. Το αμερικανικό δολάριο παρουσίασε μικρή υποχώρηση  έναντι του  καλαθιού με τα ισχυρότερα νομίσματα διεθνώς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή