Πριν από την περασμένη εβδομάδα, λίγοι άνθρωποι έξω από τα κεντρικά γραφεία της McDonald’s στο Σικάγο γνώριζαν το όνομα David Fairhurst.

Ωστόσο, μια δικαστική απόφαση που εμπλέκει τον πρώην  «chief People Officer» της ομάδας fast-food, ο οποίος απολύθηκε μετά από ισχυρισμούς για σεξουαλική παρενόχληση το 2019, θα μπορούσε να γίνει μια προειδοποιητική ιστορία για εταιρείες σε όλες τις ΗΠΑ.

Όπως γράφουν οι Financial Times σε εκτενές τους άρθρο, ένας δικαστής στο Ντέλαγουερ, όπου είναι εγκατεστημένα τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων του Fortune 500, διαπίστωσε ότι οι μέτοχοι θα μπορούσαν να μηνύσουν τον Fairhurst επειδή φέρεται ότι απέτυχε να αποτρέψει τη διάχυτη σεξουαλική παρενόχληση στην εταιρεία, η οποία έχασε δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μετά την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου Steve Easterbrook για μια σχέση με υφιστάμενή του το 2019.

Ατμόσφαιρα πάρτι

Μάλιστα αρκετοί επενδυτές κατηγόρησαν τον Fairhurst, ότι ενθάρρυνε μια «ατμόσφαιρα πάρτι» στον όμιλο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εισαγγελέα Travis Laster, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος προσωπικού «δεν μπορούσε συνειδητά να αγνοήσει τις κόκκινες σημαίες που έδειχναν ότι η εταιρεία επρόκειτο να υποστεί βλάβη».

Η απόφαση των 64 σελίδων ξάφνιασε τον κόσμο των εμπορικών διαφορών.

Σήμανε για πρώτη φορά ότι τα δικαστήρια του Ντέλαγουερ θα έβαζαν στο στόχαστρο τα στελέχη και όχι μόνο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, επειδή απέτυχαν να εφαρμόσουν την «επίβλεψη» που απαιτείται για να σταματήσουν οι παρανομίες.

Διευρύνοντας τις αξιώσεις

«Η απόφαση θα διευρύνει πραγματικά αυτό που βλέπουμε όσον αφορά τις αξιώσεις τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Doug Baumstein, δικηγόρος κινητών αξιών στη Mintz.

«Προσθέτει λίγο περισσότερη πίεση στα διοικητικά συμβούλια και τη διοίκηση για να βεβαιωθούν ότι έχουν πραγματικά συστήματα για τον εντοπισμό κακής συμπεριφοράς και στη συνέχεια να κάνουν κάτι για αυτό» υπογράμμισε.

Όπως σημειώνουν οι FT, τα δικαστήρια του Ντέλαγουερ συνήθως καλούνται να αποφανθούν για συγχωνεύσεις και εξαγορές και διαφορές μετόχων, όχι για αξιώσεις προσωπικών παραπτωμάτων.

Αλλά από το 2019, μετά από μια απόφαση ότι το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρείας παγωτού θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για παραβάσεις καθήκοντος για την αποτυχία παρακολούθησης των εργασιών πριν από μια θανατηφόρα επιδημία λιστερίας, οι επενδυτές καταδιώκουν όλο και περισσότερο τους διευθυντές επειδή δεν εντόπισαν ή δεν σταμάτησαν εταιρικά σκάνδαλα που τους κόστισαν χρήματα.

Στενές σχέσεις

Η περίπτωση κατά του Fairhurst ήταν διαφορετική. Ο Fairhurst είχε προαχθεί σε επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού το 2015 από τον ίδιο τον Easterbrook, με τον οποίο είχε έρθει κοντά όταν και οι δύο εργάζονταν στα McDonald’s στο Λονδίνο.

Ωστόσο, δεν ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της αλυσίδας burger.

Κάποιοι μέτοχοι μάλιστα, ισχυρίστηκαν ότι ο Fairhurst παραβίασε τα καθήκοντά του, επιτρέποντας σε μια εταιρική κουλτούρα να αναπτύξει αυτή τη σεξουαλικά παρενοχλητική και ανάρμοστη συμπεριφορά.

Νέες και όμορφες γυναίκες

Τόνισαν επίσης ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων προτιμούσαν να προσλαμβάνουν «νέες, όμορφες γυναίκες» για να εργαστούν στα κεντρικά της γραφεία, όπου ο ίδιος και ο Easterbrook ανέπτυξαν τη φήμη ότι φλερτάρουν με γυναίκες υπαλλήλους.

Οι επενδυτές ισχυρίστηκαν ότι τα στελέχη έκαναν συνήθως τις γυναίκες υπαλλήλους να αισθάνονται άβολα.

Αφού αρκετοί συνάδελφοι ανέφεραν ότι ο Fairhurst τράβηξε μια γυναίκα υπάλληλο στην αγκαλιά του σε ένα πάρτι για το προσωπικό ανθρώπινου δυναμικού, οι μέτοχοι ισχυρίστηκαν ότι ο Easterbrook συνέστησε στην εταιρεία να παρεκκλίνει από την πολιτική μηδενικής ανοχής για πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης μειώνοντας το μπόνους της Fairhurst αλλά επιτρέποντάς του να κρατήσει τη δουλειά του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ