Σε διαδικτυακή της συνάντηση την Τετάρτη, η επιτροπή του ΟΠΕΚ+ συνιστά να μην αλλάξει η πολιτική παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με το CNBC.

Καμία επιτροπή δεν μπορεί να αποφασίσει άμεσα την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ+, αλλά η JMMC μπορεί να προτείνει σχέδια για την αναθεώρηση των αποφάσεων των υπουργών της συμμαχίας.

BP – Shell: Κέρδη ρεκόρ το 2022 – Η δύσκολη εξίσωση για τα αφεντικά BP και Shell

Το JMMC θα συνεδριάσει ξανά στις 3 Απριλίου, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τρία μέλη της επιτροπής είχαν επισημάνει στο CNB , ότι ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα επαναλάμβανε την απόφαση του Δεκεμβρίου να ανανεώσει την πολιτική παραγωγής που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο. Βάσει αυτής της διάταξης, θα μείωνε ονομαστικά τις ποσοστώσεις παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι παραδοθείσες περικοπές θα ήταν κάτω από αυτό το ποσοστό, καθώς η πραγματική παραγωγή υστερεί συγκριτικά με τους στόχους παραγωγής λόγω της φθίνουσας παραγωγικής ικανότητας, των υποεπενδύσεων και των δυτικών κυρώσεων.

Ο παράγοντας Κίνα

Στο παρελθόν, είχαν δημιουργηθεί ερωτήματα εάν οι προοπτικές αυξήσεις της κινεζικής ζήτησης – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, ο οποίος τώρα άρει τους αυστηρούς περιορισμούς Covid-19 που περιόρισαν τις αγορές του το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους – θα μπορούσαν να ωθήσουν τη συμμαχία των παραγωγών πετρελαίου να αυξήσει την παραγωγή του.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 mb/d το 2023, σε ρεκόρ 101,7 mb/d, με σχεδόν το μισό κέρδος από την Κίνα μετά την άρση των περιορισμών της για τον Covid», ανέφερε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι. στην τελευταία μηνιαία Έκθεση της για την αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου. Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ πρέπει να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της ζήτησης του Πεκίνου, σύμφωνα με δύο εκπρόσωπους της επιτροπής.

Η ζήτηση

Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ παρακολουθούν επίσης τον αντίκτυπο στη ζήτηση, εξαιτίας των σταθερών ρυθμών πληθωρισμού – με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποφασίζουν για τη νομισματική τους πολιτική αυτή την εβδομάδα – καθώς και την πρόσβαση σε περιορισμένες από κυρώσεις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου. Ο ΔΟΕ εκτιμά ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκε από 9,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο σε 9,77 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, μετά τις κυρώσεις της ΕΕ που εφαρμόστηκαν στις 5 Δεκεμβρίου. Μια δεύτερη δέσμη μέτρων θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.

Οι χώρες που δεν ανήκουν στην G7 ενδέχεται να συνεχίσουν να επωφελούνται από τις δυτικές χρηματοοικονομικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες για να παραδίδουν ρωσικό αργό πετρέλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούν τις αγορές τους σε ένα καθορισμένο επίπεδο τιμών, το οποίο τώρα ορίζεται στα 60 δολάρια το βαρέλι. Το σχέδιο σχεδιάστηκε από την  G-7 για να διατηρήσει την προσφορά στις παγκόσμιες αγορές.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει από καιρό υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση στη λήψη των αποφάσεών του, καθώς αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς-ζήτησης της αγοράς και την ανάγκη παροχής κινήτρων για περαιτέρω επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης