Σε κάτι από λιγότερο από ένα μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να επιτεθούν στην Ουκρανία. Όπως διατεινόταν τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο πόλεμος θα διαρκούσε το πολύ 60 ημέρες, καθώς η αρτιότητα της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Ο απολογισμός σε χαμένες ζωές

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο δεν έχουν καταλάβει την Ουκρανία, τουναντίον έχουν χάσει και τα σημαντικά και καίρια εδάφη που είχαν καταλάβει.

Αποκλείει η Μόσχα τις συνομιλίες για τερματισμό της σύγκρουσης – Το «καρφί» για τη Δύση

Οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό στο πεδίο μάχης σύμφωνα με τον Guardian ξεπερνούν τις 200.000, ωστόσο η «πλάστιγγα» γέρνει εις βάρος της Ρωσίας καθώς οι 128.000 των θανούντων υπολογίζεται ότι είναι Ρώσοι στρατιώτες.

Η Ουκρανία κερδισμένη έναντι της Ρωσίας στις απώλειες αμυντικού εξοπλισμού

Όμως η Ουκρανία η οποία εν προκειμένω μάχεται για να προστατεύσει τα εδάφη της και την εθνική της κυριαρχία, εμφανίζεται να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα αναφορικά με τις απώλειες που μετράει στον από αέρος και εδάφους αμυντικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν των CNN και Oryx, σε επτά βασικές κατηγορίες που συγκρίνονται οι δύο εμπλεκόμενες χώρες στον πόλεμο, στις πέντε εξ αυτών η Ουκρανία εμφανίζεται να έχει λιγότερες απώλειες σε σχέση με τη Ρωσία.

Από τις δύο αυτές κατηγορίες, στη μία η διαφορά με τις ρωσικές απώλειες είναι μικρή. Σε κάποιες από τις πέντε κατηγορίες στις οποίες η Ουκρανία εμφανίζει λιγότερες απώλειες, η διαφορά με τη Ρωσία είναι συντριπτική.

Αντιαεροπορικά

Η πρώτη κατηγορία στην οποία η «ζυγαριά δείχνει» ξεκάθαρα Ουκρανία. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία των CNN και Oryx έχει χάσει μόλις 8 τέτοια συστήματα, όταν η Ρωσία καταγράφει 39 κατεστραμμένα αντιαεροπορικά συστήματα.

Πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος

Σε αυτή την κατηγορία η διαφορά στις απώλειες των δύο χωρών είναι ελάχιστη. Η μεν Ουκρανία μετράει 88 απώλειες και η δε Ρωσία. Έστω και με «βραχεία τη κεφαλή» η Ρωσία και σε αυτήν την κατηγορία υπολείπεται της Ουκρανίας.

Ραντάρ, συστήματα παρεμβολής και παραπλάνησης

Η μία εκ των δύο κατηγοριών στην οποία η Ρωσία μετράει λιγότερες απώλειες, έχοντας χάσει 43 έναντι 49 της Ουκρανίας.

Μαχητικά αεροσκάφη

Μια κατηγορία στην οποία η υπεροχή της Ουκρανίας προκαλεί αν μη τι άλλη έκπληξη, καθώς ούτε την πληθώρα των αεροσκαφών διαθέτει και κυρίως θα περίμενε κανείς ότι οι Ρώσοι πιλότοι θα ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι σε συνθήκες μάχης έναντι των αντιπάλων τους. Όμως φευ. Η Ουκρανία μετράει 57 χαμένα μαχητικά αεροσκάφη, έναντι 69 ρωσικών που έχουν καταρριφθεί.

Ελικόπτερα

Η υπεροχή της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρη σε αυτή την κατηγορία, καθώς μετράει 25 ελικόπτερα που έχουν χαθεί στη διάρκεια της πολεμικών συρράξεων και όχι μόνο. Οι απώλειες της Ρωσίας; Στα 75 ελικόπτερα

Μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη

Η δεύτερη κατηγορία που το προβάδισμα το έχει η Ρωσία. Οι απώλειές στα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη της Ουκρανίας είναι υπερδιπλάσιες της Ρωσίας, καθώς έχει χάσει 15 drones έναντι 7.

Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα

Στην κατηγορία αυτή η Ρωσία όχι μόνο έχει υποστεί τις περισσότερες σε αριθμό απώλειες, αλλά είναι και περισσότερες από τριπλάσιες σε σχέση με της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα τα ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που έχουν καταστραφεί ανέρχονται στα 167, όταν η Ουκρανία μετράει 57.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης