Μετά την απόφαση για αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, η Ουάσινγκτον από ότι φαίνεται έχει στα σκαριά ένα νέο πακέτο. Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας αξίας 2 δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία, που θα περιέχει διάφορα εξελιγμένα όπλα.

Σύμφωνα με το Reuters, το πακέτο περιλαμβάνει ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς, καθώς και άλλα πυρομαχικά και όπλα. Η βοήθεια αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει εξοπλισμό υποστήριξης για συστήματα αεράμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικά όπλα Javelin, πρόσθεσαν.

Τι περιέχει το νέο πακέτο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι ένα μέρος του πακέτου, που αναμένεται να είναι 1,725 δισεκατομμύρια δολάρια, θα προέλθει από ένα ταμείο γνωστό ως Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας (USAI), το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να προμηθεύεται όπλα από τη βιομηχανία και όχι από τα αποθέματα όπλων των ΗΠΑ. .

Τα κεφάλαια των USAI θα διατεθούν για την αγορά ενός νέου όπλου, του Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) που κατασκευάζεται από την Boeing Co (BA.N), το οποίο έχει εμβέλεια 94 μιλίων (150 km). Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τα αιτήματα της Ουκρανίας για τον πύραυλο ATACMS εμβέλειας 185 μιλίων (297 χλμ).

Το μεγαλύτερο βεληνεκές της βόμβας ολίσθησης GLSDB θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους που ήταν απρόσιτοι και να τη βοηθήσει να συνεχίσει να πιέζει τις αντεπιθέσεις της αναστατώνοντας τη Ρωσία περαιτέρω πίσω από τις γραμμές της.

Το Reuters ανέφερε για πρώτη φορά την πρόταση της Boeing να τοποθετήσει GLSDB για την Ουκρανία τον Νοέμβριο. Εκείνη την εποχή αναμενόταν ότι το GLSDB θα μπορούσε να βρίσκεται στην Ουκρανία μέχρι την άνοιξη.

Τι είναι το σύστημα GLSDB

Το GLSDB καθοδηγείται από GPS, μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες ηλεκτρονικές παρεμβολές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SAAB.

Το GBU-39 – το οποίο θα λειτουργούσε ως η κεφαλή του GLSDB – έχει μικρά, αναδιπλούμενα φτερά που του επιτρέπουν να γλιστρήσει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα εάν πέσει από αεροσκάφος και χτυπήσει στόχους με διάμετρο 3 πόδια (1 μέτρο).

Τα κεφάλαια των USAI θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την πληρωμή περισσότερων εξαρτημάτων της αεράμυνας HAWK, συστημάτων αντιμετώπισης drones, αντιπυροβολικού και ραντάρ εναέριας επιτήρησης, εξοπλισμού επικοινωνιών, drones PUMA και ανταλλακτικών για μεγάλα συστήματα όπως το Patriot και το Bradley, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. .

Τα πακέτα αλλάζουν μέχρι να υπογραφούν από τον Μπάιντεν

Υπήρχε επίσης σημαντικός αριθμός ιατρικού εξοπλισμού – αρκετός για να εξοπλίσει τρία νοσοκομεία πεδίου που δωρήθηκαν από άλλο σύμμαχο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Το περιεχόμενο και το μέγεθος των πακέτων βοήθειας μπορούν να αλλάξουν μέχρι να υπογραφούν από τον πρόεδρο.

Εκτός από τα κεφάλαια των USAI, αναμενόταν να προέλθει βοήθεια αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κεφάλαια της Προεδρικής Αρχής Απορρόφησης, η οποία επιτρέπει στον Πρόεδρο να παίρνει από τις τρέχουσες μετοχές των ΗΠΑ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η βοήθεια αυτή αναμενόταν να περιλαμβάνει οχήματα που προστατεύονται από ενέδρες (MRAPs) ανθεκτικά στις νάρκες, συστήματα πολλαπλών πυραύλων καθοδήγησης (GMLRS) και πυρομαχικά. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει βοήθεια ασφαλείας αξίας περίπου 27,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή «ειδική επιχείρηση».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα