Ισχυρή ήταν ζήτηση κυρίως από διεθνείς, μακροπρόθεσμους επενδυτές, για το νέο ομόλογο της Alpha Bank, η οποία αντλεί 400 εκατ. ευρώ, αντί  του αρχικού στόχου για 300 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 1,75 δισ. ευρώ, με το τελικό επιτόκιο να καθορίζεται τελικά στο 11,75%.

Υπενθυμίζεται πως η έκδοση αφορά τίτλο Additional Tier 1 και προσμετράται στα κεφάλαια, ενώ έχει δυνατότητα επαναγοράς σε 5,5 χρόνια.

Η έκδοση ΑΤ1 έρχεται ως αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου «Project Tomorrow» και τη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας το 2022.

Την έκδοση έχουν αναλάβει η Citi (ως Sole Structuring Advisor) και οι Barclays, BofA Securities, Citi, JP Morgan και Nomura (ως Joint Bookrunners) οι οποίες τη Δευτέρα διοργάνωσαν σειρά παρουσιάσεων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Ενίσχυση κεφαλαίων

Αναμένεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια και της επιτρέπει, μέσω μόχλευσης, να στηρίξει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και, βεβαίως, την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των μετόχων της.
Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Alpha Bank, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια εκδόσεως ομολόγων Αdditional Τier 1 και Tier 2.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα Tier 2, η τράπεζα έχει καλύψει πλήρως το περιθώριο εκδόσεων ύψους 1 δισ. ευρώ με εκδόσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 και 2020.
Από 2019 έως σήμερα, η Alpha Bank είναι η πιο ενεργή τράπεζα σε εκδόσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για όλα τα instruments (μετοχές, senior preferred, Tier 2 και τώρα ΑΤ1).
Ειδικότερα, κατά την τελευταία τριετία, η συνολική παρουσία της Τράπεζας, μέσω εκδόσεων ομολόγων, ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ με τη νέα έκδοση επιβεβαιώνεται η ισχυρή δυναμική πρόσβασης της στις κεφαλαιαγορές και επιτυγχάνεται διαφοροποιημένο προφίλ χρηματοδότησης που επιτυγχάνει, αναφέρουν πηγές της Alpha Bank.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις