Έναν επιβλητικό ουρανοξύστη ύψους 157 μέτρων κατασκευάζει στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα ο ομογενής επιχειρηματίας και ιδρυτής της Red Apple Real Estate, Τζον Κατσιματίδης.

Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να μετατρέψει την πόλη σε έναν ελκυστικό προορισμό για επιχειρήσεις και κατοίκους που αναζητούν πολυτελή κατοικία με το project του, το 46 ορόφων «400 Central», να καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο προσφέροντας πολυτελή διαμερίσματα, εστιατόρια, καταστήματα και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για χώρους γραφείων. Το κόστος του ουρανοξύστη, που θα έχει θέα στον κόλπο της Τάμπα και ευρύτερα στον Κόλπο του Μεξικού, αναμένεται να ανέλθει στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Ομογενείς στη μάχη της εκλογής και τα ελληνικά θέματα – Η «Μπουμπουλίνα» της ομογένειας, ο «Αντιτρομοκράτης» και ο Μενέντεζ

«Να “ξυπνήσω” το δέος της Νέας Υόρκης»

Σύμφωνα με τoν «Εθνικό Κήρυκα», που επικαλείται δηλώσεις του Τζον Κατσιματίδη στον τοπικό ιστότοπο Tampa Bay Business Journal, ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας δήλωσε ότι με τον ουρανοξύστη αυτόν προσδοκά να «ξυπνήσει» μέσα του το συναίσθημα δέους που του προκαλούσαν τα υψηλά κτήρια όταν ήταν νέος στη Νέα Υόρκη.

«Όταν πήγαινα στο κολέγιο και οδηγούσα στην πόλη της Νέας Υόρκης, υπήρχαν ορισμένα κτίρια που με έκαναν να πω, “ουάου, θέλω να ζήσω εκεί”», είπε ο Κατσιματίδης. «Θέλω κάθε κτίριο που χτίζω στην ηλικία των 70 και άνω να είναι ένα κτίριο “ουάου” και κάτι για το οποίο θα είμαι περήφανος», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ο Τζον Κατσιματίδης, που έχει κρατήσει διαμέρισμα στο ρετιρέ του Πύργου, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιαζόμενου χώρου για τα γραφεία έχει ήδη μισθωθεί, ενώ σημείωσε ότι σχεδιάζει να τοποθετήσει άγαλμα της μητέρας της συζύγου του στην είσοδο του κτιρίου.

Από τη Νίσυρο στη Νέα Υόρκη…

Γεννημένος στη Νίσυρο το 1948, ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη όπου οι γονείς του μετανάστευσαν όταν ο ίδιος ήταν μόλις έξι μηνών. Ο πατέρας του εργάστηκε ως σερβιτόρος, ενώ η μητέρα του ασχολούνταν με τα οικιακά. Ο νεαρός Τζον αποφοίτησε από το Τεχνικό Λύκειο του Brooklyn Tech και ακολούθως σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δουλεύοντας παράλληλα τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα σε ένα παντοπωλείο για να βγάζει τα έξοδά του και να βοηθά οικονομικά τους γονείς του.

Λίγο πριν αποφοιτήσει από το NYU, ο Τζον Κατσιματίδης εγκατέλειψε τις σπουδές για να εργαστεί με κανονικό ωράριο στο παντοπωλείο. Από εκεί ξεκίνησε η καριέρα του στον χώρο των επιχειρήσεων: Λίγα χρόνια αργότερα, το 1973, ο ίδιος κατείχε 10 σούπερ μάρκετ Red Apple στο Μανχάταν.

Το 1986, η Red Apple αγόρασε 36 σούπερ μάρκετ Gristedes και 11 συνεργαζόμενα καταστήματα εξειδικευμένων τροφίμων Charles & Co. από την Southland Corporation. Εξαγόρασε δε την United Refining που διέθετε διυλιστήρια πετρελαίου στην Πενσυλβάνια και την Αλαμπάμα.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2008, ο Κατσιματίδης ενεπλάκη σε προσπάθειες εξαγοράς της SemGroup LP, μιας χρεοκοπημένης εταιρείας εμπορίας, αποθήκευσης και μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ασφάλτου, με έδρα την Τούσλα της Οκλαχόμα. Ο Κατσιματίδης απέκτησε τον έλεγχο της πλειοψηφίας της διοικητικής επιτροπής της εταιρείας, αλλά οι προσπάθειές του συνάντησαν την αντίδραση της υφιστάμενης διοίκησης η οποία υποστήριζε την πώληση τουλάχιστον ορισμένων περιουσιακών στοιχείων ενώ ο Κατσιματίδης ήθελε να διατηρήσει την εταιρεία ενιαία. Τον Ιούλιο ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κατέληξε σε διακανονισμό με τη SemGroup, σύμφωνα με τον οποίο απέκτησε ένα κομμάτι της εμπορίας ασφάλτου της εταιρείας και εγκατέλειψε το σχέδιο αναδιοργάνωσής της.

…και στην ελίτ των ΗΠΑ

Το 2015, η Red Apple Group κατέλαβε την 156η θέση στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τις «μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της Αμερικής», με έσοδα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 8.000 υπαλλήλους.

Το 2019, ο Κατσιματίδης συνήψε συμφωνία για την αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού WABC (AM) από την Cumulus Media έναντι 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά υπό την επωνυμία «Red Apple Media», όπου κάθε Κυριακή πρωί παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή The Cats Roundtable.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News