Στο φουλ βάζει τις μηχανές η ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με τα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Οι φορολογικοί έλεγχοι φεύγουν από τις Εφορίες και περνούν στα Ελεγκτικά Κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα οποία με 820 υπαλλήλους αναλαμβάνουν τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής καθιερώνοντας νέα ήθη στις συναλλαγές φορολογουμένων και φοροελεγκτικού μηχανισμού.

ΑΑΔΕ: Εγκαινιάστηκαν τρία νέα ελεγκτικά κέντρα στην Αττική

Τα ραντεβού των ελεγχόμενων προσώπων ή των εκπροσώπων τους δικηγόρων στα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ, κλείνονται μόνο ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου». Οι ελεγχόμενοι για να εισέλθουν στο Ελεγκτικό Κέντρο πρέπει να επιδείξουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα και θα  λαμβάνουν ειδική κάρτα, την οποία πρέπει να φέρουν μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο.

Οι συναντήσεις των φορολογούμενων με τους ελεγκτές των νέων Ελεγκτικών Κέντρων πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και όχι στα γραφεία των ελεγκτών και των Προϊσταμένων τους. Ο υπάλληλος θα πηγαίνει απ΄το γραφείο του για να τον συναντήσει τον ελεγχόμενο φορολογούμενο, μόνο με ένα τάμπλετ στα χέρια.

Οι «ράμπο» των ελεγκτικών κέντρων θα διενεργούν ελέγχους για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί βεβαιώνοντας φόρους, τέλη, εισφορές και πρόστιμα τα οποία στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα Εισπρακτικά Κέντρα. Παράλληλα περνούν από «κόσκινο» οι πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που υπήρχαν στα συρτάρια των εφοριών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Με βάση τις εντολές που έχουν δοθεί  κατά προτεραιότητα ελέγχονται υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ της περιόδου 2016-2021 και μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο των ελεγκτών των νέων Ελεγκτικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται:

–  Φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

α) η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

β) η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

γ) τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

δ) απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

2. Υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της Α.Α.Δ.Ε.

3. Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Επίσης τα Ελεγκτικά Κέντρα θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε φορολογούμενους που ασκούν δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων, τη τήρηση των βιβλίων και την έκδοση των φορολογικών παραστατικών.

Εγκαίνια

Χθες έγιναν τα εγκαίνια τριών νέων Ελεγκτικών Κέντρων της Αττικής σε Κεραμεικό, Μοσχάτο και Χαλάνδρι. Στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που στεγάζεται στο Μοσχάτο, τα εγκαίνια τελέστηκαν παρουσία του Χρήστου Σταϊκούρα, του  Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Γιώργου Πιτσιλή. Κατά τα εγκαίνια του Ελεγκτικού Κέντρου στο Μοσχάτο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τόνισε πως «όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο περισσότεροι φόροι επιστρέφονται στην κοινωνία», με τον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο να χαρακτηρίζει «στρατηγικό» στόχο , την   αλλαγή των φορολογικών ελέγχων .

«Τα Ελεγκτικά Κέντρα αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο υπό υλοποίηση πλάνο διαρκούς αναβάθμισης λειτουργίας και ποιότητας των υπηρεσιών μας, σε επίπεδο ελέγχων, εκπαίδευσης, πληροφόρησης, εξυπηρέτησης, διαφάνειας και υποδομών. Επιχειρησιακός μας στόχος είναι η περαιτέρω μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας για τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών αρχών και του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με τον προϊστάμενο του δεύτερου Ελεγκτικού Κέντρου Δημήτρη Μαρή να τονίζει πως «πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες στους ελέγχους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax