Με τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων να καταγράφουν ανοδική τροχιά υπερβαίνοντας τις 200.000 ετησίως, η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κατάργηση «άχρηστων» πιστοποιητικών με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των πολιτών.

Οριστικό τέλος στον γολγοθά της συγκέντρωσης δεκάδων δικαιολογητικών και πιστοποιητικών που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτων θα βάλει ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Ειδικότερα το σχέδιο για ευκολότερες και εξπρές μεταβιβάσεις ακινήτων προβλέπει:

1. Κατάργηση πιστοποιητικών. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προανήγγειλε την κατάργηση πιστοποιητικών που «ταλαιπωρούν άδικα τους φορολογουμένους», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις συμβολαίων με αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τη φορολογητέα αξία τους. Παράλληλα δρομολογείται η ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδίδονται σήμερα με χειρόγραφη διαδικασία, ενώ σύντομα αναμένεται η πλήρης ψηφιοποίηση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ενοίκια: Αύξηση από 3% έως 7% στις τιμές φέτος

2.Εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Φάκελου Μεταβίβασης Ακινήτου. Το έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα συλλέγονται ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη σύνταξη των συμβολαίων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ) θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

Η ηλεκτρονική συλλογή των εγγράφων και πιστοποιητικών θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι. Οταν όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά «κλειδώσουν» στην πλατφόρμα, τότε ο συμβολαιογράφος θα μεταφέρεται στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση και εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής του φόρου μεταβίβασης που θα πρέπει να καταβάλει ο αγοραστής του ακινήτου. Η διαδικασία της μεταβίβασης θα ολοκληρώνεται όταν γίνει και η μετεγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο και πάλι ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα