Ανοδική αναμένεται ότι θα είναι η πορεία των τιμών στα ενοίκια κατά τη διάρκεια του 2023.

Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων αποτελεί «μείζον» θέμα για χιλιάδες έλληνες πολίτες οι οποίοι σκέφτονται είτε να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους δημιουργώντας οικογένεια και αναζητούν ένα ακίνητο με ένα επιπλέον δωμάτιο είτε για όσους έχει λήξει το μισθωτήριο συμβόλαιο και αναμένουν να ενημερωθούν για τις νέες «απαιτήσεις» του ιδιοκτήτη.

Ακίνητα: Τα «φιλέτα» της Γραμμής 4 – Πόσο αυξήθηκαν τα ενοίκια

Η πορεία των ενοικίων φέτος  αναμένεται να είναι σταθεροποιητική, όχι όμως παντού. Δηλαδή είναι πιθανό σε ορισμένες περιοχές το κόστος ενοικίασης να συνεχίσει να κινείται προς τα επάνω.

Έτσι, το κόστος της στέγασης γίνεται ασήκωτο βάρος για ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους κοντά στον κατώτατο μισθό και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, η αναλογία ενοικίου/μισθού είναι απαγορευτική.

Τι θα γίνει με τα ενοίκια;

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Γιάννης Ρεβύθης αποκαλύπτει πώς θα κινηθεί η αγορά ενοικίασης το 2023.

Ο κ. Ρεβύθης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηματαγορά και τόνισε ότι «κύρια αιτία αύξησης των τιμών των ενοικίων είναι η αύξηση του κόστους κατασκευής».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας εκτίμησε ότι οι τιμές των ενοικίων το 2023 θα αυξηθούν από 3% έως και 7%. Ιδιαίτερα θα αυξηθούν οι τιμές των ενοικίων σε περιοχές κοντά σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς, όπως για παράδειγμα, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, λεωφορεία και τραμ.

Αύξηση στις τιμές των ενοικίων θα υπάρξει και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο, στα νότια και δυτικά προάστια.

Την ίδια στιγμή, με βάση πρόσφατα στοιχεία της Potamianos Real Estate Group οι μέσες τιμές ενοικίων στην Αττική, που βασίζονται σε πραγματικές μισθώσεις, αυξήθηκαν 6,03% το 2022 συγκριτικά με το 2021. Η έρευνα αφορά μια μέση τυπική κατοικία στο 2ο όροφο 20 ετών, η οποία διαθέτει θέση στάθμευσης.

Είναι εντυπωσιακό δε πως οι υψηλότερες αυξήσεις – άνω του 10% – παρουσιάστηκαν στις λεγόμενες «λαϊκές» περιοχές, όπως η Κυψέλη, ο Κολωνός, το Γαλάτσι και τα Πατήσια.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι τιμές των ενοικίων το 2022 σε κάποιες περιοχές πλησίασαν εκείνες του 2009 που είχε καταγραφεί ιστορικό υψηλό. Τέτοιες περιοχές είναι το Παγκράτι και τα Εξάρχεια όπου τόσο τα προηγούμενα όσο και σήμερα η ζήτηση έχει εκτοξευτεί λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της «Χρυσής Βίζας».

Η απειλή της… έξωσης

Σημαντικό παράδειγμα αύξησης των τιμών στα ενοίκια θα αποτελέσει και ο πληθωρισμός.

Αν ο πληθωρισμός συνεχίζει «καλπάζει» και το 2023, τότε η αύξηση των μισθωμάτων, δεν θα είναι άμεσα συναρτώμενη με την ζήτηση και τη προσφορά που αποτελεί τον βασικό κανόνα οποιουδήποτε κλάδου, αλλά θα είναι απόρροια μη υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος που αντί να αποδυναμώσει τις αυξητικές τάσεις, λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με την πραγματική οικονομία.

Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να «πυροδοτήσει» και ένα κύμα μη εμπρόθεσμης καταβολής του ενοικίου. Και τότε έρχεται η… έξωση.

Το 2022 αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των ιδιοκτητών οι οποίοι απειλούν με έξωση τους μισθωτές εάν δεν συμφωνήσουν στην καταβολή υψηλότερου ενοικίου.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται συνήθως όταν η μισθωτήρια σύμβαση είναι κοντά στη λήξη της και προκειμένου να ανανεωθεί ο ενοικιαστής πρέπει να πληρώσει αδρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα