Νέα επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα κατά τον πρώτο μήνα του 2023. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχία τόσο το γεγονός της παραμονής σε υψηλά επίπεδα όσο και το ότι ο δομικός πληθωρισμός δείχνει τα «δόντια» του.

Ειδικότερα, στο 7,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα, ενώ στο 8,5% έφτασε στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Οι τιμές στην ενέργεια κατέγραψαν αύξηση κατά 17,2%, στα τρόφιμα και στο αλκοόλ κατά 14,1% και σε άλλα αγαθά αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Υπενθυμίζεται ότι στο 9,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, δίνοντας το στίγμα της επιβράδυνσης, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, έναντι 10,1% τον Νοέμβριο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,4% τον Δεκέμβριο, από 11,1% τον Νοέμβριο, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, η Eurostat προσδιόρισε τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στο 7,6% έναντι 7,2% που τον υπολόγισε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΝΤ: «Ακόμα δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη του πληθωρισμού»

Όπως προκύπτει, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτώση από τότε που κορυφώθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο. Ωστόσο,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προαναγγείλει συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων, με σκοπό να μην αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά πάνω από το 2% ο πληθωρισμός.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η τράπεζα είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,5 π.μ.

Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός ( χωρίς τιμές τροφίμων και καυσίμων) επιταχύνθηκε στο 7% από 6,9%. Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια  έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,2% έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο).

Τα τρόφιμα

Αναφορικά με την Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η ακρίβεια σε όλους τους τομείς και μάλιστα με υψηλό ρυθμό, με την ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να σημειώνει νέα άνοδο της τάξης του 15,5% κατά τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο Δεκέμβριος είναι ο 19ος μήνα κατά τον οποίο σημειώνονται αυξήσεις στην ομάδα αυτή, με την τάση να είναι αυξητική, καθότι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν στο 15%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 στο 14,8%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήσεις 25,6% καταγράφηκαν στα γαλακτοκομικά, 21,7% στα έλαια, 18,1% στο ψωμί και τα δημητριακά, 17,8% στα κρέατα. Ακριβότερα κατά 13,1% τα λαχανικά.

Αυξήσεις 18,1% υπήρξαν στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Πολύ μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στο φυσικό αέριο έκαναν νέο «ράλι» σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50%!

Παράλληλα, σημειώθηκε αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα (-8,8%) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και είχε ξεκινήσει η άνοδος των τιμών, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη βάση σύγκρισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή