Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της να συνδέσει όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά σε ένα δίκτυο gigabit έως το 2030, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεπικοινωνιακού λόμπι ETNO.

Η μελέτη της Analysys Mason έρχεται την ώρα που το μπλοκ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει η Google, η Meta, η Amazon.com Inc, η Netflix, η Apple και η Microsoft της Alphabet Inc μέρος του κόστους δικτύου.

Όπως αναφέρει το Reuters, τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί όπως η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica, η Telecom Italia υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια δίκαιη συνεισφορά από τους έξι παρόχους περιεχομένου, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της κίνησης δεδομένων στο Διαδίκτυο.

Ο οδικός χάρτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ

Υστερεί σε επενδύσεις η Ευρώπη

Οι συνολικές επενδύσεις τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη κορυφώθηκαν στα 56,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, το υψηλότερο από το 2016, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με άλλες περιοχές, αναφέρει η έκθεση.

«Η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από τους ομοτίμους της σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τις επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες. Η κατά κεφαλήν επένδυση προσαρμοσμένη στο ΑΕΠ ήταν 104 ευρώ στην Ευρώπη το 2021 σε σύγκριση με 260 ευρώ στην Ιαπωνία, 150 ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και 110 ευρώ στην Κίνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

«Χρειάζεται περισσότερη επενδυτική ικανότητα για την επιτάχυνση της καινοτομίας, αλλά οι καθιερωμένες τρέχουσες τάσεις ασκούν πρόσθετη πίεση σε πολλούς φορείς εκμετάλλευσης να πουλήσουν ή να διαχωρίσουν περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τις υπηρεσίες και την καινοτομία», ανέφερε.

Η μελέτη σημειώνει επίσης το μεγάλο χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των επενδύσεων για τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών και εκείνων για τις Big Tech.

«Υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αποδόσεων των επενδύσεων στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή υποδομή και των αποδόσεων των επενδύσεων των μεγαλύτερων υπηρεσιών που εκτελούν αυτήν την υποδομή», ανέφερε.

«Όσον αφορά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς είναι αυτοί που επωμίζονται το επενδυτικό βάρος, ενώ όσον αφορά τη δημιουργία νέας αξίας, οι εταιρείες τεχνολογίας είναι αυτές που επωφελούνται περισσότερο», προσθέτει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία