Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών αναρριχήθηκε σήμερα στη Wall Street ο S&P 500, καθώς έλαβε ισχυρή ώθηση από τη μετοχή της Meta, η οποία βοήθησε και τον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο. Την άνοδο όμως δεν κατάφερε να ακολουθήσει ο Dow Jones, ο οποίος έκλεισε σε αρνητικά εδάφη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 34.053, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,47% στις 4.170 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,25% στις 12.200 μονάδες.

Η Meta

Η Meta σημείωσε άνοδο άνω του 24%, αφού ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων του τέταρτου τριμήνου και επαναγορά μετοχών ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό βοήθησε τους επενδυτές να ξεπεράσουν τις απώλειες στην επιχειρηματική μονάδα που επιβλέπει το metaverse.

Η επίδοση της Meta βοήθησε όλο τον κλάδο, με τις μετοχές της Alphabet, μητρικής της Google, να σημειώνουν άνοδο άνω του 5%, ενώ στο +6% έκλεισε και η Amazon. Οι μετοχές της Apple σημείωσαν κέρδη άνω του 2%.

Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει το 2023, ενισχυμένες από τα πρόσφατα σήματα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που οι επενδυτές αναμένουν ότι θα μπορούσαν να υποδηλώσουν μια παύση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της. Ο κλάδος της πληροφορικής του S&P 500 σημειώνει άνοδο άνω του 11% φέτος, μετά από πτώση άνω του 28% πέρυσι.

Προειδοποιήσεις

Πάντως, παρά την ευφορία, η Morgan Stanley προειδοποίησε για την υπερβολική αισιοδοξία που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις των επιτοκίων της, η Morgan Stanley ανέφερε ότι θα πρέπει αντ’ αυτού να ανησυχούν για τη ρευστότητα που θα απορροφηθεί από την αγορά.

«Η αγορά είναι εξαιρετικά υπεραγορασμένη. Ξέρουμε ότι διασπάσαμε κάποια θετικά τεχνικά στοιχεία. Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στη ρευστότητα», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley. «Αλλά πιστεύουμε ότι αυτοί που αγοράζουν εδώ αγοράζουν σε ένα ακόμη ράλι της bear market. Αυτό μοιάζει τόσο πολύ με τον Ιανουάριο του 2000, όπου όλοι έλεγαν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και ότι ήταν μόνο η αρχή».

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας ήταν μικρότερος του αναμενόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι αρχικές εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν σε 183.000, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 195.000. Τα στοιχεία έρχονται μία ημέρα πριν το υπουργείο Εργασίας δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεση, η οποία θα δείξει ότι η οικονομία πρόσθεσε 187.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street