Μετά από μεγάλες αναταράξεις, ειδικά σε συγκεκριμένους τίτλους, το Χρηματιστήριο Αθηνών άντεξε και κράτησε το θετικό του πρόσημο στο τέλος, παραμένοντας όμως στο στενό εύρος στο οποίο κινείται το τελευταίο τετραήμερο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,24% στις 1.029,68 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει στα 145 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 26 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν μέσω πακέτων σε μια αγορά που ενώ είδε τις 1.035 μονάδες, δεν κατάφερε να τις κρατήσει, στη σκιά των αναταράξεων που προκλήθηκαν στον όμιλο Τέρνα, με τις μετοχές ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή να πιέζονται σημαντικά. Μάλιστα, η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με απώλειες 6,27%, με την ΓΕΚ να τις περιορίζει στο τέλος στο 1,29%.

Goldman Sachs: Γιατί έχει δρόμο η άνοδος των ευρωπαικών μετοχών

Επίσης, μέσω πακέτων άλλαξε χέρια και το 26,10% της Κλουκίνας – Λάππας, καθώς ο Λουκάς Σπεντζάρης αποχώρησε από την εταιρεία. Τα πέντε πακέτα που διακινήθηκαν ήταν συνολικού όγκου 10,5 εκατ. τεμαχίων και αξίας 8,9 εκατ. ευρώ, αφού έγιναν στην τιμή των 0,90 ευρώ.

Άγγιξε τα υψηλά 8ετίας

Πάντως, πέραν των αναταράξεων που προκάλεσαν οι επιχειρηματικές εξελίξεις, το Χ.Α. σήμερα άγγιξε τις 1.035 μονάδες, μια ημέρα που οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν ακόμη στους ρυθμούς των αποφάσεων της Federal Reserve χτες, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Bank of England σήμερα.

Ο στόχος των 1.035 μονάδων προφανώς και αναβάλλεται επί της παρούσης, αλλά αν τα καταφέρει, τότε θα έχει κλείσει και τυπικά ένας κύκλος κατά τον οποίο η Ελλάδα, και η αγορά της, βίωσε δημοσιονομική κρίση, capital controls, πανδημίες κλπ. Η διάσπαση, πέραν της τεχνικής δυσκολίας, αποκτά επομένως και σημειολογική διάσταση, καθώς τόσο η οικονομία όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, έχουν γυρίσει σελίδα πολύ καιρό τώρα και έχουν ανοίξει έναν πιο ενάρετο κύκλο. Και ήταν από τις λίγες φορές που η χρηματιστηριακή αγορά υπολειπόταν της οικονομίας.

Σε επίπεδο τίτλων, Eurobank, Σαράντης, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Jumbo, ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Aegean, ΟΠΑΠ, Autohellas, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil. Από την άλλη, εκτός της Τέρνας Ενεργειακής, πιέσεις δέχτηκαν οι Coca Cola, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Τιτάν και ΟΛΠ, με τις Quest, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών