Σε 740 ευρώ ανά στρέμμα ανήρθε το 2022 η απώλεια εισοδήματος για τους κερασοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μία από τις παραγωγικές περιοχές της χώρας.

Οι παραγωγοί κερασιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αντιμετώπισαν το έτος 2022 προβλήματα που οδήγησαν σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος, τόσο λόγω των μειωμένων τιμών διάθεσης όσο και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής της καλλιέργειας.

Πέλλα: Απώλειες μετρούν και οι αχλαδοπαραγωγοί

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία των Οργανώσεων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών της περιοχής μας, τα οποία ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής διαβίβασε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, το κόστος συγκομιδής αυξήθηκε κατά 100%, το κόστος άρδευσης κατά 150%, και το κόστος των γεωργικών εφοδίων και των καυσίμων ήταν επίσης αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Παράλληλα, η μέση τιμή διάθεσης, ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία 0,95 ευρώ/κιλό. Στα έγγραφα των παραγωγικών φορέων, αναφέρονται και οι ποικιλίες με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών εκτιμήθηκε σε 740 ευρώ ανά στρέμμα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Π.Ε. Πέλλας, καλλιεργούνται 112.356,36 στρέμματα με κεράσια (ΟΣΔΕ 2022).

Με βάση τα παραπάνω ζητείται η οικονομική ενίσχυση των κερασοπαραγωγών, οι οποίοι όπως επισημαίνεται στην επιστολή «λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών