Την ένταξη των κάστανων του Πηλίου στη λίστα των θεσσαλικών πιστοποιήμενων προϊόντων ΠΟΠ  δρομολογεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς.

Συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας – μέλους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Προέλευσης – αποφάσισε πως είναι κρίσιμο να πρωτοστατήσει σε μια νέα φάση ως προς το κάστανο Πηλίου, όπου σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές είναι ταυτόσημο με την ιστορία της περιοχής (ιδιαίτερα της ανατολικής πλευράς του Πηλίου). Ο Συνεταιρισμός αποτελεί μάλιστα τον πρώτο φορέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατοχύρωσε το 1996, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το μήλο, «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου» και το κάστανο στοχεύει να είναι το επόμενο βήμα του.

Κάστανα: Η φαιά σήψη «γονάτισε» τους παραγωγούς

Ήδη, ο σχετικός φάκελος είναι έτοιμος και σε πρώτη φάση κατατέθηκε στην Περιφέρεια προς αξιολόγηση για χρηματοδότηση. Αμέσως μετά την έγκριση, θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ενέργεια του Συνεταιρισμού αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι τα συλλογικά σχήματα των παραγωγών, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη πολιτική ηγεσία μπορούν να αναπτύξουν στον βαθμό που της αξίζει, την ελληνική παραγωγή», επισημαίνει ο ΑΣ Ζαγοράς.

Στόχος του Συνεταιρισμού είναι η κατοχύρωση ΠΟΠ να αφορά όλες τις κοινότητες του Πηλίου που παράγουν κάστανο και να μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί και από άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή. Άλλωστε για το λόγο αυτό, πριν την υποβολή της πρότασής του, ο Α.Σ. Ζαγοράς, προσκάλεσε σύσκεψη με θεσμικούς εκπροσώπους των παραγωγών και επιχειρηματίες της αγοράς καστάνων από την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, προκειμένου να ενημερώσει για την ενέργειά του, η οποία εφόσον τελεσφορήσει προβλέπεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για όλους.

Το πρόγραμμα

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στην περιφέρεια όπου οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού , ο ΑΣ Ζαγοράς ενημερώθηκαν για το νέο πρόγραμμα που οδηγεί στην προσθήκη νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας  ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, στη λίστα των είκοσι ήδη πιστοποιημένων προϊόντων της Θεσσαλίας. H πρόσκληση αφορά στην επιχορήγηση της διαδικασίας σύνταξης, υποβολής και τεκμηρίωσης τεχνικών φακέλων από τους δικαιούχους φορείς, για πιστοποίηση νέων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με κατοχύρωση σημάνσεων ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1151/2012 της Ε.Ε, όπως ισχύει. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είχαν αποκλειστικά τα συνεργατικά σχήματα.

Σκοποί του έργου είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, η σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, με  τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, με τον πολιτισμό, με τα ήθη και τα έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών, η ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών και μειονεκτικών περιοχών, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της περιοχής και η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών του Πηλίου και της Θεσσαλίας ευρύτερα.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνεται η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, η προάσπιση και προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και τουρισμού μέσω της διασύνδεσής τους με τον πολιτισμό και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, η παροχή σαφούς ενημέρωσης των καταναλωτών για στοιχεία των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, η προώθηση και αξιοποίηση στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς – παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, η διασύνδεση τοπικών παραγωγών με τον τουρισμό στο πλαίσιο της πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, η βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των τοπικών γεωργικών προϊόντων και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO