Σε συνομιλίες με πολλές αμυντικές βιομηχανίες βρίσκεται η Γερμανία προκειμένου να δημιουργήσει μιας πολυεπίπεδη, αντιπυραυλική ασπίδα, το κόστος της οποίας θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο Bloomberg.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον κατασκευαστή Diehl Defense με έδρα τη Βαυαρία για την προμήθεια έως και οκτώ αντιπυραυλικών συστημάτων IRIS-T, κόστους 2 έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Γερμανία: Επανέρχεται η υποχρεωτική θητεία;

Η σχεδιαζόμενη ασπίδα, η οποία θα περιλαμβάνει και άλλα συστήματα, θα στοχεύει στην προστασία της Γερμανίας καθώς και των γειτονικών χωρών από πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg. Το κόστος του πυραυλικού συστήματος δεν είναι ακόμα σαφές καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Γερμανία άρχισε να αναδιατάσσει ριζικά την αμυντική της βιομηχανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ενισχύοντας την παραγωγή κρίσιμων οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών προμηθειών.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο χρόνο ο Σολτς ανακοίνωσε ένα ταμείο-ορόσημο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της Bundeswehr, καθώς και την αύξηση των ετήσιων αμυντικών δαπανών. Το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών αγορών.

Patriot και Arrow 3

Το συνολικό πακέτο της αγοράς αντιπυραυλικών συστημάτων θα περιλαμβάνει το σύστημα Arrow 3 που κατασκευάζεται από την Israel Aerospace Industries, για το οποίο το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έχει διαθέσει έως και 4 δισεκατομμύρια ευρώ και το αμερικανικό σύστημα Patriot, για το οποίο το Βερολίνο θα μπορούσε να δαπανήσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανθρωποι.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων με την Diehl για τα συστήματα IRIS-T. Στόχος της Γερμανίας είναι να δημιουργήσει μια σύγχρονη αντιπυραυλική ασπίδα και να την ενσωματώσει στη σχεδιαζόμενη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Ασπίδα του Ουρανού».

Η αντιπυραυλική ασπίδα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Σολτς στην Πράγα τον Αύγουστο, όταν είπε ότι η Γερμανία θα επενδύσει σημαντικά στην αεράμυνά της τα επόμενα χρόνια, και ότι ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα θα ήταν πιο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικότερο από ό,τι αν κάθε έθνος κατασκεύαζε τα δικά του πολύπλοκα συστήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους