
«Η συνταγματική προστασία του δικαιώματος ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα δεν εμπεριέχει, ως συνταγματικό δικαίωμα, τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις βουλευτικές εκλογές υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, όπως στην περίπτωση της κατοχής επιτελικής θέσης σε πολιτικά κόμματα από πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για ποινικά αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας» τονίζεται στο σημείωμα που συνοδεύει την κατάθεση της τροπολογίας για μπλόκο σε κόμματα – ναζιστικά μορφώματα για την οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε ευρεία συναίνεση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, «πατάει πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία».
Τσίπρας: Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές – «Έκπτωτη η κυβέρνηση»
«Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικασθεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας. Η πρόσθετη αξία που εισφέρει η τωρινή τροπολογία καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμού δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη», τονίζεται.
Η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».
Τι προβλέπει η τροπολογία
Με την τροπολογία, που έχει τίτλο «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012» προβλέπονται τα εξής:
«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.
Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.
Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.
γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).
Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.
Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.».
Πηγή: in.gr


Latest News

Τα μηνύματα της επίσκεψης Σι στη Μόσχα
Άσκηση διπλωματικής ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί από τον Κινέζο πρόεδρο

Προ των πυλών η πολιτική κρίση στην Γαλλία - Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής ο Μακρόν
Η εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού σήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Πιθανή συνάντηση Τσαβούσογλου – Δένδια στις Βρυξέλλες
Πληροφορίες του in αναφέρουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ένα τετ α τετ τη Δευτέρα

Τα λεπτά όρια της ενσυναίσθησης… Πειστικές απαντήσεις αναζητά το Μαξίμου
Πότε και πώς μπήκε ο όρος στην πολιτική καθημερινότητα (και) ως ένα επικοινωνιακό εργαλείο

Σε κίνδυνο 200 εκατ. παιδιά από μολυσμένο νερό
Ένας στους ανθρώπους στον πλανήτη δεν έχει σήμερα πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό - Μεγάλη ανησυχία σε κράτη της δυτικής και κεντρικής Αφρικής

Τι σημαίνει το μπλε χρώμα σε φανάρι – Πού θα το συναντήσουμε και για ποιον λόγο
Πού θα το συναντήσουμε και για ποιον λόγο

Αποκάλυψη: Ο 59χρονος σταθμάρχης έκανε πρακτική εξάσκηση σε χαλασμένους πίνακες
Νέα στοιχεία για την πολυσυζητημένη εκπαίδευση του 59χρονου σταθμάρχη

Έτσι έβγαλε ταυτότητα η «Μαρία Τσάλλα» - Πώς «παγίδεψαν» ηλικιωμένο να υπογράψει
Στο επίκεντρο των ερευνών το Αλιβέρι και η Εύβοια.

ΥΠΕΞ: Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για την συμφωνία Σερβίας-Κοσόβου

«Πράσινο φως» στη γέφυρα που θα ενώνει Καλαβρία με Σικελία - Μήκος ρεκόρ 3,3 χλμ.
Το συνολικό κόστος, υπολογίζεται στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ