Τα «μπινελίκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, όπως είχε αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών,  έφεραν μεν άνοδο στα επιτόκια καταθέσεων αλλά και… διπλάσια αύξηση σε εκείνα των δανείων. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι έλληνες δανειολήπτες πληρώνουν πολύ ακριβότερα τα νέα δάνεια. Το κόστος μάλιστα είναι κατά 5 μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με το επιτόκιο που προσφέρουν τα ιδρύματα στους καταθέτες .Δηλαδή, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,96  εκατοστιαίες μονάδες.

Ετσι, φαίνεται ότι ήταν μάλλον επικοινωνιακού τύπου η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, μιας και ούτε υπήρξε αποκλιμάκωση στα επιτόκια χορηγήσεων, αλλά ούτε θα δουν οι αποταμιευτές περισσότερα χρόνια λόγω μιας ικανοποιητικής αύξησης στα επιτόκια των καταθέσεων.

Θυμίζουμε ότι στις 14 Δεκεμβρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η συνάντηση με τους τραπεζίτες δεν ήταν καθόλου εύκολη και πώς… έπεσαν μπινελίκια.

«Δύο ώρες μπινελικωνόμασταν», είχε πει ο υπουργός Οικονομικών. «Έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχουμε ακόμη», είχε αναφέρει ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει μήνυμα προς τις τράπεζες.

Σε συνάντηση που είχε στις 2 Δεκεμβρίου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός είχε πει:

Οι τράπεζες «πρέπει κι αυτές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς θα έχουν μια υψηλή κερδοφορία καθώς φαίνεται το 2022, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων». «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ».

Παράλληλα είχε αναφερθεί στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές. «Υπάρχουν κι άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που αφορούν στις χρεώσεις στις προμήθειες αλλά και στα επιτόκια των καταθέσεων τα οποία κατά την άποψή μου παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα επιτόκια χορηγήσεων και βέβαια και οι τράπεζες κινητοποιούνται σε μία συνολική επεκτατική πιστωτική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται».

Εκτοτε δεν έχουν γίνει πολλά ενώ αναμένεται νέο σοκ για τα δάνεια μετά και την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που αποφάσισε η FED με την ΕΚΤ να ανακοινώνει αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Στοιχεία ΤτΕ

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,10%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,05% από 0,03% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,33%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 5,06%.  Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,68%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,32%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,81%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 5,21%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,06%.   Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης, το Δεκέμβριο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 4,54%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,83%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία